Izvršni odbor medžlisa je izvršni organ Islamske zajednice na području Medžlisa. Broj članova Izvršnog odbora medžlisa određuje se prema broju pripadnika Islamske zajednice na području medžlisa i ne može biti manji od pet niti veći od petnaest. Glavni imam Medžlisa je član Izvršnog odbora medžlisa po položaju.

Izvršni odbor medžlisa ima predsjednika. Predsjednik predstavlja i zastupa Medžlis i rukovodi radom Izvršnog odbora. Općim aktom koga donosi Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uređuju se pitanja vezana za Medžlis.

IZVOD IZ BIOGRAFIJA ČLANOVA IZVRŠNOG ODBORA

MIZ SANSKI MOST (2018 – 2022):

JAKUPOVIĆ NURIJA, predsjednik IO

Mr. Nurija Jakupović je rođen 02.05.1954. godine. Završio je Fakultet političkih nauka u Zagrebu, gdje je i magistrirao. Prije agresije, radio je u vojnoj industiriji u N. Travniku, a nakon agresije u policijskoj upravi S. Most, gdje je obnašao i funkciju načelnika Policijske uprave. U toku agresije stavlja se u službu odbrane Domovine, te obnaša dužnost člana najuže Komande sedmog korpusa Armije R BiH. U toku, a i nakon agresije na našu Domovinu, bio je jedan od najbližih saradnika rhm. generala Mehmeda Alagića. U više mandata bio je član džematskog odbora džemata D. Kamengrad, Sultan Mehmed Fatih . Oženjen je i otac dvoje djece.

BEHREMOVIĆ SAMIR
Rođen je 06.02.1968. u Sanskom Mostu. Završio Srednju mašinsku u S. Mostu, te ekonomski fakultet u Prijedoru. Radi kao direktor „Sarajevo osiguranja“. U prethodnom sazivu bio delegat Skupštine Medžlisa. Oženjen je i otac dvoje djece.
HASANBEGOVIĆ SMAIL
Rođen 01.03.1960. u Kamičku. Završio Gimnaziju u S. Mostu. Uposlenik je Centra za socijalni rad. Oženjen i otac dvoje djece.
HOTIĆ ENES
Rođen 02. 04. 1980., u Bosanskom Novom. Završio Ekonomski fakultet u Travniku. Bavi se filmskom produkcijom skoro dvije decenije. Autor i režiser deset dokumentarnih filmova koji govore o stradanju Bošnjaka u proteklom ratu. Veoma aktivan u promociji univerzalnih vrijednosti islama. Oženjen je i otac troje djece.
KRUPIĆ FADIL
Rođen 31.12.1966. u G. Kamengradu. Završio rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu. Radi u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, kao rudarski inspektor. Oženjen je i otac troje djece.
VELIĆ ADMIR
Rođen 05.09.1975. godine. Po zanimanju šumarski tehničar. Zaposlen u Kantonalnoj u pravi za šumarstvo. U više mandata bio aktivan član organa Islamske zajednice na nivou džemata i Medžlisa. Trenutno vrši funkciju mutevelije. Oženjen i otac 4 djece.
AVDIĆ KEMAL
Rođen 05.01.1971. u S. Mostu. Završio srednju saobraćajnu školu. Zaposlen u građevinskoj firmi „NH Avdić“. U više mandata bio član džematskog odbora i Skupštine Medžlisa. Trenutno vrši funkciju džematskog blagajnika. Oženjen i otac dvoje djece.
BENIĆ DŽEVAD
Rođen 26.10.1977. godine u Sanskom Mostu. Završio srednju građevinsku školu u Ljubljani. Član džematskog odbora u prošlom mandatu, na džematskog blagajnika. i član Skupštine Medžlisa u dva mandata. Oženjen i otac troje djece.
KERANOVIĆ MUMIN
Rođen 05.06.1966. Završio srednju metalsku školu u S. Mostu. Trenutno zaposlen u JP „Vodovod“. U dva mandata bio član džematskog odbora, te vršio funkciju predsjednika džematskog odbora. U više mandata bio zastupnik u Skupštini Medžlisa. Veoma aktivan u sportskom društvu i Mjesnoj zajednici. Otac je troje djece.


Pored navedenih članova iz reda džematlija, članovi IO iz reda uposlenika su:
VUKOVIĆ ef. MUVEDET, imam u džematu D. Kamengrad, „Nova džamija“;
HASIĆ ef. IBRAHIM, imam u džematu Čaplje;
OMIĆ ef. SENAD, imam u džematu Zdena.
Glavni imam (Mirza ef. Žerić)  je član Izvršnog odbora po položaju (sa pravom glasa), kao i predsjednik Ilmijje, Selmir ef. Hurić (bez prava glasa).

Podijeli