Održana svačanost hatmi u džematu Vrhpolje

Održana svačanost hatmi u džematu Vrhpolje

Jučer su u džematu Vrhpolje održane svečane hatme za jedanaestero polaznika mekteba koji su svoje dugogodišnje mektebsko školovanje krunisali svečanim hatmama koje u u našoj lijepoj Bosanskoj krajini uvijek boseban i jedinstven događaj.

Džamija je bila ispunjena brojnim vjernicima, rodbinom, prijateljima i komšijama koji su došli da podijele radost ovog nesvakidašnjeg dana sa roditeljima ove djece. A radost je svakog roditelja velika kada gleda svoje dijete kako uči Allahovu knjigu i ponosno prezentuje stečeno znanje o Vjeri koje je godinama sticalo pred svojim muallimom, u ovom slučaju pred Enes-ef. Pašalićem, vrijednim imamom ovog džemata.

Na početku programa Enes-ef. je selamio prisutne i predstavio mektebske polaznike koji su danas  bili najljepši ukras ovog džemata, pa i Medžlisa Islamske zajednice.

Učeći danas Časni Kur'an gledajući i napamet djeca su zaista pokazala lijep nivo znanja, što i na čudi kada uzmemeo u obzir činjenicu da je njihov muallim dan prije na Sultan Fatihovoj musalli proglašen najuspješnijim imamom i muallimom u ovoj godini.

Nakon što su djeca prezentovala dio postignutog znanja iz Kur'ana i Ilmihala, prisutnim vjernicima se prigodnim vazu nasihatom obratio glavni imam Mirza-ef. Žerić. Pored čestitki djeci i roditeljima, glavni imam je kroz prizmu nekoliko kur'anskih ajeta i hadisa  govorio o važnosti druženja sa Allahovom knjigom i primjenom stečenog znanja Vjere u životu.
Također je podsjetio prisutne da je džemat Vrhpolje u brojnim svojim aktivnostima, a posebno mektebskim prepoznatljiv na našem Medžlisu, a da svaki dobronamjeran čovjek zna da zasluge za to pripadaju ponajviše ogromnoj energiji, elanu i požrtvovanosti Enes efendiji.

Na kraju ovog lijepog programa diplome i hedije od Medžlisa djeci, kao i vrijednom imamu uručio je predsjednik Izvršnog odbora Mirnes Alagić.

Spomenimo i to da su današnji ukras džemata Vrhpolje bili slijedeći slavljenici:
Kvrgić Nadja
Salešević Ema
Pršić Belma
Heljezović Ajna
Kesedžić Hamza
Imeri Edita
Mahić Nahla
Mahić Sumeja
Buljubašić Muhamed
Dubica Anel
Dubica Amina.

Voditelji programa na ovoj lijepoj hatmenskoj svečanosti bili su:
Kadirić Salih,
Kadirić Lamija i
Kesedžić Dalila.

Čestitamo djeci, njihovom muallimu i roditeljima, uz dovu da im Kur'an bude vjērni drug i vodič u njihovim životima.

Podijeli