Održana promocija knjige „Riječ o autentičnosti riječi“

Održana promocija knjige „Riječ o autentičnosti riječi“

Sinoć je u Hamzibegovoj džamiji održana promocija knjige Riječ o autentičnosti riječi, autora dr. Saliha Indžića, profesora u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Pored autora, o knjizi je govorio i hafiz Kenan Musić, vanredni profesor Hadisa na Fakultetu islamkih nauka u Sarajevu.

Prema riječima hafiza Musića, pomenuta knjiga tretira provjeru stepena vjerodostojnosti i autentičnosti određenih hadisa, kao i izreka koje se vezuju za Allahovog poslanika, s.a.v.s., a nastala je kao produkt interakcije autora sa ljudima u različitim situacijama.

Hafiz Kenan Musić je podsjetio na važnost Hadisa i Sunneta kao drugog i nezaobilaznog izvora Šerijata bez kojeg je nemoguće ispravno i potpuno shvatanje islama i islamskih propisa. Tim više i važnost ovog djela dolazi do izražaja jer autor u njemu detektira (ne)autentičnost često frekventnih i kod vjernika općenito poznatih hadisa i ‘hadisa’  koji se pripisuju Allahovom poslaniku, s.a.v.s.

Koliko je važan oprez kod citiranja i u javnost plasiranja govora koji se pripisuje Muhammedu, a.s., najzornije potvrđuju Resulullahove, s.a.v.s., riječi: „Ko na mene svjesno slaže, makar i jedno slovo, neka sebi pripremi mjesto u vatri džehennemskoj.“

U svome izlaganju autor, doc.dr. Salih Indžić je kroz nekoliko primjera ukazao na važnost hadisa u razumijevanju temeljnih postulata vjere, kao što je način obavljanja namaza, broje rekata određenih namaza i slično, kazavši da sve to razumijevamo iz Resulullahovog, s.a.v.s., sunneta kao stila života.

Autor je istakao kako se na pisanje ovog djela odlučio nakon što je uvidio da mnogi vjernici nisu sigurni u pouzdanost određenih hadisa Allahovog posalanika, a.s., a sami nisu u mogućnosti utvrditi autentičnost istih, te iz želje da njegovi odgovori na ovaj način postanu dostupni većem broju ljudi.

Recenzenti ove knjige su naši referentni muhaddisi prof.dr. Šefik Kurdić i prof.dr. Zuhdija Hasanović koji je u svojoj recenziji, između ostalog, zapisao: „Odgovorima na postavljena pitanja autor je otklonio brojne dileme i nejasnoće koje su se decenijama, s generacije na generaciju, prenosile na ovom našem podneblju i pomogao muslimanima da se oslobode brojnih stereotipa i sujevjerja koja u islamskom učenju nemaju nikakva utemeljenja.“

Podijeli