Definisani programski sadržaji kulturno-vjerske manifestacije “Musalla 2024”

musalla2013_0058

Definisani programski sadržaji kulturno-vjerske manifestacije “Musalla 2024”

U Sanskom Mostu i Kamengradu svake posljednje sedmice mjeseca jula odvijaju se Dani Sultan Fatihove musalle koji za cilj imaju njegovanje i čuvanje sjećanja na dolazak islama na ove prostore i prvu klanjanu džumu na zemlji bosanskoj.

Organizacioni odbor ovogodišnje “Musalle” potvrdio je kako su uspješno obavljene sve pripreme i definisani programski sadržaji za petodnevnu manifestaciju, koliko će i ove godine trajati “Dani Sultan Fatihove musalle”

Vjersko-kulturna manifestacija „Musalla 2024“ koja će se održavati od 22. do 26. jula i ove godine će obilovati lijepim i  prigodnim sadržajima.  Prema riječima Mirze ef. Žerića, glavnog imama i predsjednika Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, i ove godine u sklopu dana „Musalle“ biće održani vjerski i kulturni sadržaji, a njen centralni dio biće klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Fatihove musalle u Donjem Kamengradu gdje se očekuje prisustvo velikog broja zvanica, gostiju i musallija.

Zajednička džuma svih sanskih džemata i ostalih musallija koji na kamengradsku musallu dolaze iz raznih krajeva naše lijepe Domovine pa i šire, već je odavno prepoznata kao najveći krajiški džemat tog posljednjeg petka u mjesecu julu.

Što se tiče programskih sadržaja ovogodišnje manifestacije, svečano otvaranje biće upriličeno ispred Sultan Fatihovog mihraba na musalli, 22. jula, sa početkom u 10:00 sati. Planirano je da se ovom prilikom široj javnosti putem medija predstave programski sadržaji ovogodišnje “Musalle”, te podsjeti na značaj institucionalnog čuvanja sjećanja na dolazak islama kao vjere, kulture i civilizacije na ove prostore.

U utorak, 23. jula, također u haremu Hamzibegove džamije, nakon akšama, biće upriličena promocija knjige pod nazivom “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini” u izdanju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa”. Knjiga je to koja sadrži devet presuda Haškog tribunala koje nedvosmisleno potvrđuju učešće Srbije i Hrvatske u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Na ovoj promociji ćemo ugostiti majke Srebrenice, Muniru Subašić i Kadu Hotić, a o knjizi će još govoriti i Murat Tahirović i Suan Islamović.

U srijedu, 24. jula održat će se koncert ilahija i kasida. Izvođači na koncertu biće horovi Preporod iz Sarajeva, i Harmonija iz našeg grada. Poseban gost na ovome koncertu biće poznati interpretator ilahija i kasida hafiz Ahmed Alili iz Ljubljane. Koncert ilahija i kasida planiran je na glavnoj šetališnoj ulici (Prijedorska), nakon akšam-namaza.

Tradicionalno, četvrtak, 25. juli je rezervisan za svojevrsnu duhovnu gozbu i Večer Kur’ana uz učešće hafiza iz Turske, Irana, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kao i svake godine, ova prelijepa ‘kur’anska sofra’ biće priređena u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu, nakon akšam-namaza.

petak, 26. jula., centralni dio manifestacije započinje tradicionalnim defileom bajraktara, imama i kočija kroz grad, te odlaskom na sami lokalitet musalle gdje će, prije zajedničke džume, biti upriličen prigodan vjerski program u sklopu kojeg će se izvršiti prozivka bajraktara, proglasiti najopremljeniji bajrak, bajraktar i kočija, te odrediti čuvar Sultanovog bajraka u godini pred nama. U sklopu ovog dijela programa vjernicima će se na musalli do džume-namaza obratiti i predstavnici vjerskog i društvenog života.

Podsjetimo, prema predanju, na mjestu gdje se nalazi musalla u Donjem Kamengradu, 1463. godine džumu-namaz je klanjao Sultan Mehmed el-Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju kamengradsku tvrđavu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla. Musalle su bile preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musalla u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a osim toga, danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

Medžlis Islamske zajednice Sanski Mostu, već više od dvadeset godina čuva sjećanje na taj značajan događaj organizovanjem višednevne manifestacije kojom se njeguje uspomena na događaj kada je Sultan Mehmed Fatih na ovome mjestu klanjao džumu-namaz, što je ujedno označilo i dolazak islama na naše prostore.

Iz Organizacionog odbora pozivaju vjernike i vjernice i sve  ljude dobre volje da svojim prisustvom uljepšaju i uveličaju sadržaje i ovogodišnje manifestacije „Musalla 2024“.

 

Podijeli