Hafiz Ammar Bašić i hor Rejjan gostovali na manifestaciji Dani Hrustova

Hafiz Ammar Bašić i hor Rejjan gostovali na manifestaciji Dani Hrustova

Sinoć je na prostoru sportsko rekreacionog centra MZ Hrustovo, u sklopu višednevne manifestacije „Dani Hrustova“ održan prigodan vjerski program na kojem su učešće uzeli hor Rejjan i hafiz Ammar Bašić iz Sarajeva.

Radi se o lijepoj zavičajnoj manifestaciji koju već desetu godinu zaredom, uz mjesnu zajednicu, organizuju dva džemata, Hrustovo i Gornje Hrustovo-Kerani. Cilj ove manifestacije je da u ljetnim danima kada u svoj zavičaj dođu mještani ovih džemata koji su ‘rasuti’ po cijelom svijetu priredi lijepe kulturne, sportske i vjerske sadržaje uz koje se narod okuplja i druži.

Na početku programa prisutne je selamio i programom lijepo moderirao Imran-ef. Duranović, jedan od hrustovačkih imama. Riječ je dao glavnom imamu Medžlisa Mirzi ef. Žeriću koji je u svome obraćanju čestitao mještanima Hrustova što istrajavaju na organizaciji ove maifestacije koja okuplja ljude u dobru, posebno nekadašnje komšije koji kroz njene sadržaje imaju priliku da se vide i druže. Glavni imam je u nekoliko poruka apostrofirao prisutnima važnost očuvanja vjere gdje god bili i živjeli, te namaza kao njenog ‘nosivog stuba’. Ukazao je u svome obraćanju i na važnost zajedništva i očuvanja istinskog bratstva koje zagovara dini islam, podsjetivši na mudrost koja se kroz našu historiju više puta potvrđivala kao istinita, a sublimirana je u rečenici da „ko neće brata za brata, hoće tuđina za gospodara.“

Kolažom ilahija i kasida, te lijepog bosanskog mevluda duše prisutnih su osvježavali lijepi glasovi muškog hora Rejjan iz Sarajeva, a na kraju programa prisutne je izuzetno nadahnutim i inspirativnim predavanjem počastio poznati daija iz Sarajeva, hafiz Ammar Bašić.

U svome obraćanju hafiz Bašić se fokusirao na važnost očuvanja vjere i bošnjačkog identiteta našeg naroda, te kazao da su i ovakve manifestacije važni i korisni sadržaji na tom putu. Hafiz je podsjetio i na tragične zločine koji su srbočetnički Din-dušmani počinili i nad stanovnicima Hrustova kada su u ljeto 1992. godine u samo nekoliko dana pobili 186 mještana. „Mi znamo da su oni kod Allaha, ako Bog da, odabranici sa šehidskim deredžama i da njihova šehidska krv koja je zalila ovu zemlju nas obavezuje da ih se sjećamo i nikad svoje šehide ne zaboravimo, ali isto tako znamo da su neljudi koji su ih pobili bili vaše dojučerašnje komšije sa kojima ste živjeli i kojima nikakvo zlo niste snili. Kao narod, moramo biti budni, oprezni i svjesni da to što nekome ne činimo i ne želimo zlo, ne znači da ga drugi nama ne žele“, poručio je hafiz Bašić.

Podijeli