Gorice

dzamija_gorice

 

Džemat gorice

Džemat Gorice, kojem pored Gorica, pripada i zaseok Šumari, smješten je 20 kilometara sjeverozapadno od Sanskog Mosta, prema Bosanskoj Krupi. Džemat broji 123 domaćinstva, upravo onoliko koliko ih je tokom agresije 1992. godine uništeno i protjerano. Džamija, koja je prvi put sagrađena 1910. god., bez munare, srušena je 1993. god. u rušilačkom pohodu srpskog agresora, a obnovljena i svečano otvorena 02.10. 1999. god.

 Imamsku službu u ovom džematu do sada su obavljali slijedeći imami: Džanan ef. Sinanović, Enes ef. Pašalić, Šefik ef. Curkić i Amel ef. Kudić, aktuelni imam džemata.

Od vakufske imovine, pored džamije, džemat raspolaže i mektebom, imamskom kućom, gasulhanom, dvama mezarjima i dvjema džematskim njivama. U istaknutije vakife u džematu mogu se ubrojiti Batić Latif koji je uvakufio njivu od četiri dunuma, Mušić Salih koji je uvakufio sadašnji harem džamije, Velić Abdurahman koji je uvakufio Velića mezarje, te Rekanović Razija (kćerka Ibrahima) koja je otvorila džamiju uvakufljujući 15.000 KM.

U džamiji se obavlja svih pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi tri puta sedmično, petkom, subotom i nedjeljom, po četiri nastavna sata.

Podijeli