Musala Sultan Mehmed Fatiha

Musala Sultan Mehmed Fatiha Musala Sultan Mehmed Fatiha

SULTAN-FATIHOVA MUSALLA U DONJEM KAMENGRADU

 

Najpoznatiji historijski i spomenik kulture u Kamengradu, pored tvrđave, svakako je Musalla sultana Mehmeda II .

       Musalla je riječ arapskog porijekla i u svom izvornom značenju označava mjesto za zajedničko obavljanje namaza na otvorenom prostoru. To je ograđeni ili samo obilježeni dio zemljišta sa označenim pravcem prema Mekki. Inače, prve bogomolje muslimana na ovim prostorima su bile upravo musalle. U doba turskog osvajanja bile su preteče džamijama.      Do danas su u BiH sačuvani ostaci musalla u Pruscu, Zenici i Ljubuškom .

       Fatihova musalla potiče iz XV stoljeća, tačnije sagrađena je 1463. godine i u svom izvornom obliku jedina je sačuvana na Balkanu. Nalazi se pored puta na prostranoj poljani koja je davno pretvorena u mezaristan. Sastoji se od kamenog mihraba i mibmera, te kubeta koje ih natkriva. Kupola je oslonjena na četiri drvena stuba .

Prvi mihrab i mimber koje je na ovom mjestu dao sagraditi sultan Mehmad II el-Fatih, bili su izgrađeni od fino klesanog kamena. Na mihrabu se nalazio originalni, kaligrafski ispisan tarih. Kako je glasio tekst natpisa nije nam poznato, pošto je nakon prvog rušenja musalle odnešen u Banja Luku, gdje mu se gubi svaki trag. Na poleđini mihraba nalazi se ploča sa natpisom u neshi pismu na turskom jeziku, sa tekstom koji glasi:

 

”U svrhu da se u ovim krajevima čuje glas vjere o Božijem jedinstvu, podigao je Sultam Mehmed Fatih-han prilikom svog boravka u ovom mjestu jedan mihrab i mimber, koji su prije 15 godina porušeni, pa ih je ovog puta obnovio pročelnik vjere Konjičanin Hadžić Ismail Šukri efendija”.

                                                                                        1. šaban 1327. h.g. ( 18. 08. 1909.)

                                                                                                     

     U protekloj agresiji na BiH Fatihova musalla pretrpjela je znatna oštećenja. Prilikom pokušaja ekstremista 1992. da eksplozivom unište najstariji dokaz postojanja islama na ovim prostorima, porušena je olovna kupola.

 

     Bošnjaci Sanskog Mosta pokrenuli su inicijativu za rekonstrukciju musalle, čime se ovom nacionalnom spomeniku kulture vraća oblik koji je imao u 15. stoljeću .

 Fatihova musalla je svjedok prohujalog vremena i najveća znamenitost Bosanske Krajine, koja prolaznike podsjeća na jednog od najslavniih ratnika koji su ikada hodili zemljom .

Podijeli