ODRŽANA SKUPŠTINA MEDŽLISA IZ SANSKI MOST

    U nedjelju, 13. 01. 2008. godine je u Gradskoj vijećnici u Sanskom Mostu održana redovna sjednica Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

    Na istoj je, u prisustvu stotinjak zastupnika i gostiju na čelu sa uvaženim bihaćkim muftijom prof. Hasan ef. Makićem, imamima Medžlisa i predsjednicima džematskih odbora, usvojen Izvještaj o vjersko-prosvjetnom, andministrativno-pravnom radu i finansijskom poslovanju u 2007. godini, te utvrđen Prijedlog plana budžeta za 2008. godinu. Naglašena je činjenica postizanja u protekloj godini povećanja zekjata i sadekatul-fitra, kao i broja kurbana, te činjenica da je nastavljena plemenita akcija stipendiranja učenika medresa i studenata fakulteta (FIN-a i IPF), njih 25. Za tu namjenu su obezbijeđena optimalna sredstva iz Preduzeća za pokopne usluge «Nur», koje djeluje pri Medžlisu, kao i od dobrovoljnih priloga džematlija. Organizacija i realizacija vjerskog života je na zavidnom nivou. Imami predano i odgovorno rade svoj posao, posebno na polju mektebske nastave. Većina mekteba je opremljena po pedagoškim standardima Rijaseta, mada ima i onih u kojima nedostaju osnovna nastavna sredstva, pa čak i energenti za ogrjev. Iz sredstava Socijalnog fonda, koji je formiran pri Medžlisu, pomažu se prehrambenim paketima za jednomjesečnu opskrbu osnovnim životnim namirnicama materijalno ugrožene džematlije. Zastupljenost u medijima je dosta dobra, a ostvaruju se i napori da Medžlis u svakom trenutku bude servis svim džematlijama. U tom smislu, pored rada sa strankama, posebna pažnja je posvećena doradi postojećih normativnih akata, izradi pravilnika džemata, uputstava, davanju smjernica, pripremi materijala za sjednice Izvršnog odbora, raznih vrsta materijala koje je razmatrala Skupština Medžlisa, sastavljanju zapisnika ili izvoda iz zapisnika sa sjednica Izvršnog odbora i njegovih komisija, sastavljanju ugovora o radu i zakupu, donesešenju rješenja, odluka, naloga, preporuka i potvrda, a zapažen je i rad na personalnim poslovima, te zastupanju kod općinskih organa i na sudovima. Veliki dio poslova usmjeren je na pripreme raznih programa, svečanosti, manifestacija itd. U toku je popis i procjena kompletnih nekretnina i ukupnih vrijednosti imovine Islamske zajednice, ali tu su, nažalost, prisutna i određena ograničenja, jer povrat vakufske imovine, obzirom da nije donesen zakon o restituciji, još uvijek nije riješen.

 

Problem migracije lokalnog stanovništva!

 

    U novije vrijeme je primjetna veća migracija stanovništva sa sela u grad, kao i odlazak na privremeni rad u susjedne zemlje, što seoske džemate, koji su ionako ratom desetkovani, još više umanjuje, odnosno otežava njihovu opstojnost. Prisutni su iskazali i svoju zabrinutost zbog naglašene različitosti u iznosu plaćanja vazife, jer je evidentno da za  uplatu iste u većim džematima se godišnje izdvaja od 50-60 KM, dok je taj iznos u manjim džematima znatno veći i kreće se u prosjeku od 300-400 KM.

 

Centralizacija neophodna!

 

    Zbog gore navedenog, u skladu sa zakonskim propisima, na osnovu normativnih akata IZ, a u cilju pravednog sticanja prava i obaveza svih subjekata Islamske zajednice, posebno zanimljiva i konstruktivna rasprava je vođena po pitanju centralizacije. Èuli su se mnogi prijedlozi i sugestije, te naglašavanje da je ovo kompleksno pitanje kojim će se organi i članovi Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most baviti i u narednom periodu, pokušavajući da se na ovoj osnovi prevaziđu sve nedoumice i problemi, odnosno da se po mogućnosti dođe do njegovog sistemskog rješenja i implemantacije od 01. 01. 2009. godine, a o čemu će nakon dodatnih pojašnjenja na terenu i procesa potpisivanja Ugovora u konačnici odluku donijeti samo ovo tijelo.

{gallery}skupstina2008{/gallery} 

(M.S.) 

Podijeli