Sjećanje na Poslanika a.s.

dsc00500.jpg dsc00500.jpg

    Mevlud je bosanskim muslimanima uvijek značio mnogo više od samog učenja i slušanja pobožnih mevludskih spjevova koji u srcima vjernika pobuđuju posebne osjećaje i sjećanje na presvijetlu ličnost poslanika Muhammeda a.s

 

 

 

profterzic.jpg

dsc00481.jpgdsc00495.jpgdsc00491.jpg    Mjesec Rebiul evvel ili kako se ovdje ima još običaj reči mjesec mevluda je vrijeme kada muslimani i muslimanke svoj život nastoje podrediti životu i praksi najvećeg reformatora u povijesti čoječanstva, Muhammeda a.s. Tradicionalno obilježavanje rođendana Poslanika a.s. prisutno je stoljećima na ovim prostorima. Ovogodišnja centralna svećanost u Sanskom Mostu održana je u četvrtak, 20.03.2008. godine u Hamzibegovoj džamiji, poslije akšam namaza.

Nakon ašereta koje je proučio Muvedet ef. Vuković prisutne je poselamio glavni imam MIZ Sanski Most prof. Husein ef. Kovačević, nakon čega je najavio gosta i predavača prof. Izeta Terzića koji je u svom predavanju govorio o vrlinama i vrijednostima ličnosti Poslanika a.s. kao i važnosti proučavanja životopisa Muhammeda a.s. posebno u današnjem, modernim društvu i periodu krize morala. Nakon predavanja profesora Terzića imami ovog Medžlisa su izveli prigodan mevludski program, koji je napunio duše i srca nekoliko stotina vjernika i vjernica koji ovu noć proveli u prelijepom džamijskom ambijentu Hamzibegove džamije.

Podijeli