Poplave u Sanskom Mostu

    Vodostaj rijeke Sane i njenih pritoka u posljednja 24 sata je značajno porastao, što je uzrokovalo u pojedinim dijelovima općine izlijevanje riječnih vodotoka. Najteže stanje bilo je na području mjesne zajednice Stari Majdan.

    Prema informacijama iz općinskog štaba civilne zaštite, čiji su pripadnici danas neprestano bili na terenu te obilazili ugrožena područja, vodostaj Sane danas je u poslijepodnevnim satima iznosio 388 centimetara. Zbog kišnih padavina koje su jučer pogodile šire područje sanske općine, došlo je do naglog rasta rijeke Sane i njenih pritoka, ali je vodostaj danas u poslijepodnevnim satima stagnirao. Teško je prognozirati kako će se situacija razvijati. Najteže stanje danas bilo je na području Starog Majdana, gdje se tamošnje rijeka Željeznica izlila iz svoga korita i ugrozila pedesetak stambenih objekata.

U općinskom štabu civilne zaštite ističu kako su sem Starog Majdana, područja najviše ugrožena od mogućnosti poplava trenutno dijelovi sela Husimovci, gdje se izlila rijeka Bliha, kao i dio Alagića polja kuda protječe ova rijeka, te dijelovi Krkojevaca.

(ntv101.ba) 

Podijeli