Svijet Islama za djecu

    Povodom međunarodnog dana knjige za djecu, u Sanskom Mostu je održana promocija kompleta knjiga pod nazivom “Svijet Islama za djecu”. O ovome djelu je govorio direktor izdavačke kuće “Bosančica print”, inače dugogodišnji novinar i publicista, Nedžad Latić. Promocija je najprije održana u prostoru Hamzibegove džamije za djecu koja pohađaju mektebsku nastavu, a poslije toga upriličena je i u prostoru gradske vijećnice. Radi se o deset knjiga namjenjenih djeci uzrasta od drugog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

  sanskimost.gov.ba sanskimost.gov.ba “Mislim da se radi o najbolje urađenom projektu za djecu iz islamistike. Odabrali smo iz bogate izdavačke djelatnosti grupe Harun Jahija iz Turske knjige za djecu, preveli ih na bosanski te obavili njihovu adaptaciju.”, rekao je Latić. On je dodao kako je svrha svega da se djeca uvedu u svijet islama i da se upoznaju sa svijetom oko sebe na način kako se to propagira u islamskoj literaturi.

    Latić je izrazio uvjerenje kako će ove knjige naći svoje mjesto i ulogu u radu vjeroučitelja sa djecom te da će doprinjeti da se najmlađi upoznaju sa svijetom Islama.
Ispred Medžlisa IZ Sanski Most, koji je bio i suorganizator ove promocije govorio je predsjednik Medžlisa Mirsad ef. Spahić te ovom prilikom rekao: "Odgoj i obrazovanje naše djece je emanet i jedna od osnovnih i permanentnih pojedinačnih, društvenih, personalnih i institucionalnih obaveza, gdje, obzirom na konstalaciju ukupnih odnosa, pritisaka i pošasti, ovakvi projekti imaju neprocijenjive vrijednosti. Ovdje, kroz izložen komplet od 10 knjiga, Svijet Islama za djecu, na zanimljiv i jednostavan način u horizontalnoj i vertikalnoj otvorenosti, komunikativnim lancem Adnan Oktar, više poznat pod pseudonimom Harun Yahja, jedan od najpoznatijih savremenih islamskih autora, ulazi u obzorja dječijih zapitanosti i nudi konkretne odgovore, omogučujući naše i njihovo ispravno nalaženje i snalaženje u stvarnom i fikcijalnom vremenu i prostoru. Sretni smo šro MIZ S. Most ima izuzetnu dugogodišnju saradnju s izdavačkom kućom Bosančica, koja nas je evo počastila ovom pedicijom, prevevši je, kao i mnoge druge, na nama dragi bosanski jezik. Ono što moramo znati i na umu imati a što nam nikako ne smije da smeta, jeste sistem vrijednosti i lista prioriteta koja donosi najveću sreću na oba svijeta. Zato, u ovom međunarodnom danu knjige za djecu, uz najtopliju zahvalu svima vama, koristim ovu priliku da vas pozovem da kroz kupovinu ovog kompleta knjiga pokažemo i dokažemo svoju ljubav i brigu prema našima najmlađima."
 
Dio teksta preuzet sa: (sanskimost.gov.ba)
Podijeli