Održana manifestacija “MUSALLA 2008”

Hvala Allahu gospodaru svjetova , koji  je omogučio da se održi i ovogodišnja  tradicionalna vjersko kulturna manifestacija Musalla Kamengrad 2008. Za razliku od ranijih godina, ovogodišnja Musalla, po mnogo čemu je napravila zamijetan iskorak u odabiru i kvalitetu programskih sadržaja koji su posjetiocima bili prestavljeni tokom četiri dana, od 01. do 04. Jula. Program ovogodišnje manifestacije je sadržajno osmišljen po sistemu  „za svakog po nešto“,  ali se dalo primijetiti da se vodilo računa o vrsti i nivou kvaliteta svakog sadržaja ponaosob. 

Posjetioci Musalle su tako  mogli  uživati u etno izložbama i raznim rukotvorinama  karakterističnim za ovo podneblje, organizirane su umjetničke radionice uz interaktivno učešće najmlađih posjetioca, učenici osnovnih škola predstavili su se svojim literarnim radovima od kojih su najbolji javno predstavljeni i nagrađeni.  Ljubitelji  historije i osmanskog perioda BiH svoje znanje mogli su proširiti na vrlo interesantnoj promociji knjige prof. dr. Ekmeludina Ihsanoglu «Historija osmanskog carstva» koja se održavala u predivnom ambijentu harema Hamzibegove džamije, na kojoj su učešće uzele mr. Amina Šiljak-Jesenković i prof. dr. Lejla Gazić  gosti iz Sarajeva. U istom prostoru večer  ranije održana  je  nimalo manje interesantna  tribina  „Musalle i njihov značaj u BiH“, specijalno istraživanje za ovu priliku uradio je  sarajevski profesor,  dr.sci . Nusret ef. Isanović , čije su izlaganje posjetioci  vrlo pažljivo propratili. Na samoj tribini učešće je uzeo i gost iz Republike Turske, Ender Bajir, koji je mahsuz za ovu priliku donio i prezentirao nekoliko do sada, bosanskohercegovačkoj javnosti nepoznatih  dokumenata, koji su nastali u ovim krajevima  u vremenu Osmanskog perioda.          

Za one koji pretenduju neke malo opuštenije sadržaje, organizator je upriličio, kako su prisutni ocijenili, „nezaboravno veče sevdaha“, koje je predvodio novinarsko publicistički  doajen Vehid Gunić, a sevdalinke su izvodili Muhamed Mujkanović, Vesna Hadžić  i Tufo Tufica Veletanlić, koji su to veče naprosto briljirali ispred prepunog gradskog Trga oslobodilaca, na kojem se ova priredba održavala, a da ne usfali igre u jednj od večeri manifestacije, priređena je smotra folklora, na kojoj su učešće uzela folklorna društva iz Bugojna, Jajca, D.Vakufa, Ključa Ljubije, Prusca, Prijedora i Sanskog Mosta.

Ono što je posebno oduševilo većinu posjetilaca Musalle 2008. Jeste „Veče Kur'ana“  koje je organizator smjestio u harem Sultan Mehmed Fatihove džamije u D. Kamengradu, koji je naprosto bio zastrt cvijetnim aranžmanima, bina osvijetljena i ozvučena profesionalnom opremom, a sami učači pružili su neopisive trenutke zadovoljstva slušanja melodijskog učenja odlomaka iz Kur'ana. Pred sami početak  ovog programa, prigodno predavanje „Fadileti učenja i slušanja Kur'ana časnog“ održao je profesor, dr.sci. Muharem Štulanović, dok je o doktrini i tradiciji sufizma govorio profesor, dr. sci. Æazim Hadžimejlić, jer je to isto veće odmah poslije jacije namaza, održan derviški zikr, a halku je predvodio čuveni šejh Sirija Hadžimejlić,  za šta smo od organizatora saznali da se ovaj adet zikra želi tradicionalno ugraditi u sve buduće programe narednih manifestacija Musalle Kamengrad.

Èetvrti dan manifestacije, petak, je u stvari i središnji odnosno glavni dio manifestacije koji sačinjavaju, prije svega džuma namaz ispred sultan Fatihovog mihraba Musalle koju je sam Sultan  dao podignuti 1463. godine pri boravku u D. Kamengradu,  kad je i osvojio kamengradsku tvrđavu koju su do tada držali Ugari. Kako tada u ovom dijelu Bosne i nije bilo izgrađenih drugih islamskih  objekata, Fatih je ovu musallu izgradio za obavljanje namaza  silne vojske od 250.000 askera. Sječanje na čuvenu džumu koju je predvodio lično Fatih, Medžlis IZ S.Most, je pretočio u manifestaciju Musalla Kamengrad. Sam dan džume u programu manifestacije počeo je već od jutarnjih sati kad je organizovan  atraktivni defile kroz grad a koji su sačinjavali kočije, konjanici , bajraktari i folklorna grupa. U prije podnevnim satima učesnici defilea skupa sa visokim zvanicama iz Republike Turske, predstavnicima  Muftijstva bihaćkog i  MIZ S.Most, odlaze na monumentalni spomenik turskim šehidima koji se nalazi u neposrednoj blizini musalle, gdje su odali  počast turskim šehidima. Odmah zatim je pored mihraba Musalle izvršena smotra i prozivka bajraka i bajraktara, kojih je ove godine bilo preko pedeset,  iz nekoliko gradova BiH. Izabrani su najlejepši bajrak i bajraktar, kočija i konjanik, te dodijeljene šehadetname za učešće. Ove su godine dodijeljene po prvi put i plakete „Prijatelj Musalle“ koju su organizatori dodijelili institucijama, privrednim djelatnicima i pojedincima koji su značajno podržali ovu manifestaciju.  Pred samu džumu namaz, već se tradicionalno svake godine uči sura Feth, pa je to učinjeno i ove godine. Pred nekoliko hiljada musalija  i ovogodišnju džumu na musali u Kamengradu predvodio je naibu reis h. hafiz Ismet ef. Spahić, koji je održao vrlo dirljivu i poučnu hutbu (uskoro ćete je moći poslušati na našem portalu). Ni ove godine kao i nekoliko posljednjih dan džume namaza nije prošao bez velikog kurbana(bika na ražnju) kojeg svake godine osigura jedan ugledni džematlija rodom iz Vrhpolja, sanskog džemata poznatog po slavnom otporu agresoru u proteklom ratu. Ručkom za zvanice i musafire zvanično jeokončana  ovogodišnja Musalla Kamengrad 2008.

Šta reći na kraju o samoj tehničkoj organizaciji manifestacije? Možemo konstatovati da se blago sazrijevanje i  stabiliziranje manifestacije u nekoliko osjetilo ali moramo pomenuti da organizatori (MIZ S.Most i Općina S.Most) još uvijek nisu riješili institucionalni izvor finansiranja manifestacije u vidu budžetskog finansiranja sa , općinskog, kantonalnog ali i federalnog nivoa, što je već uobičajeno u BiH,  kada su u pitanju manifestacije ovog ranga i značaja. Organizatori planiraju ove godine povesti u tom pravcu ozbiljne aktivnosti i svakako očekuju pozitivan odnos pomenutih institucija. Ako bi se ovogodišnjoj manifestaciji  i moglo pronaći  kakvih nedostataka onda su njihovi razlozi svkako u nedostatku finansija,  što je organizatora prisililo da odustane od nekih sadržaja a neke da priredi u smanjenom obimu. Možda je važno istaći neočekivano dobru medijsku pozornost koju je izazvala ovogodišnja manifestacija, tako su sve važnije i poznatije TV kuće BiH bile prisutne tokom svih dana manifestacije, a posebno je zamijećena devetočlana ekipa TRT-a , turske ncionalne televizije. No i sam organizzator je u ovom pravcu napravio iskorak, prezentirajući manifestaciju putem džambo plakata postavljenog većim dijelom putnog pravca Bihać Sarajevo, a što je sve skupa urodilo višestruko većom posjetom za razliku od ranijih godina, a posjetilaca je bilo iz cijele Bosne i Hercegovine, pa čak i gostiju iz Alžira i drugih evropskih zemalja. Nadat se da je manifestacija prevazišla one uobičajene probleme koji prate izgradnju jedne ovakve manifestacije koja sad već tradicionalna svakako ima svijetlu budućnost, pogotovu ako se zna da je Musalla u D. Kamengradu ušla u program rekonstrukcije i zaštite od strane državnog zavoda za spomenike kulture BiH. Sredstva za ovu aktivnost su već osigurana i do kraja ovog ljeta očekuje se završetak radova na rekonstrukciji mihraba Musalle, kad će ovaj objekat zasjati u punom sjaju, što će svakako obradovati njene posjetioce koji će ovdje pohoditi i  nagodinu. A dogodine svima koji su posjetili ovogodišnju Musallu Kamengrad 2008. želimo hajr sreću dobro zdravlje i da se ponovo okupimo pored još ljepše i programski bogatije Musalle Kamengrad u Sanskom Mostu.

FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE!

Podijeli