Više od tri miliona prezaduženih kućanstava

 
U Njemačkoj je prezaduženo više od tri miliona kućanstava, a još milion je pred sličnom sudbinom, objavili su u utorak u Wiesbadenu Savezni ured za statistiku i Radna skupina za savjetovanje o zaduženosti.

"Broj prezaduženih kućanstava se od 1990. udvostručio, i to više nije briga rubnih dijelova društva, nego obuhvaća sve slojeve", rekao je Heribert Rollik iz Radne skupine za savjetovanje o zaduženosti.

"Više od polovice zaduženih kućanstava raspolaže s oko 900 eura na mjesec, tako da je izlazak iz dužničkog odnosa nemoguć, a zbog niskih prihoda moguće su i sudske pljenidbe", stoji u saopćenju.

Siromaštvo natprosječno pogađa jednočlana kućanstva te nezaposlene. Drugi najvažniji uzrok novčanih teškoća je, osim nezaposlenosti, rastava, a visoko na ljestvici prezaduženih su i kućanstva samohranih roditelja.

Na rubu prezaduženosti, što znači da obitelj svojim mjesečnim primanjima ne može podmiriti tekuće troškove, nalazi se još 1,2 miliona kućanstava.

Najveći vjerovnici su založne banke, a mlađi sve češće postaju dužnici mobilnih telefonskih tvrtaka. Samohrane majke najviše duguju stanodavcima i tvrtkama za katalošku prodaju.

Po OECD-ovoj studiji, prenosi Hina, objavljenoj također u utorak razlika između siromašnih i bogatih slojeva društva u Njemačkoj se iz godine u godinu povećava, i to osjetno brže nego u ostalim industrijski razvijenim zemljama.

(FENA)

Podijeli