Zajednička ikrar dova u Sanskom Mostu

  Zijaretiti Kabu želja je svakog vjernika koji želi svoju građevinu imana kopletirati i upotpuniti svoju obavezu spram Uzvišenog Allaha dž.š.

Da je to zbilja istina mogli smo se uvjeriti u subotu (08.11.2008.) kada je u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu, stotine vjernika i vjernica došlo da uputi hair dovu za 43 hadžije koji nisu mogli sakriti svoje suze radosnice zbog počasti koju im je omogučio Uzvišeni, da budu Njegovi gosti.

Kolektivna IKRAR dova, u Sanskom Mostu se praktikuje već dugi niz godina i prerasta u jednu lijepu tradiciju. Na početku ove svečanosti prisutne je poselamio Mirsad ef. Sedić, nakon čega su članovi hora imama iz Sanskog Mosta proučili nekoliko lijepih i za ovu priliku prigodnih ilahija.

Vazu nasihatom se obratio Hamdija ef. Nesimović, prof., inače sekretar Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Prof. Nesimović je govorio o neopisivim ljepotama koje čekaju hadžije na njihovom plemenitom putovanju. Nakon obraćanja Nesim ef. prisutne je poselamio i glavni imam sanskog Medžlisa Husein ef. Kovačević, prof., koji će ove godine na hadž ići kao vodić.

{gallery}ikrardova08{/gallery}

Praksa je da se u ovoj noći i pročitaju imena stipendista koje stipendira Medžlis IZ Sanski Most sredstvima koja se organizovano prikupljaju 27. noći ramazana a jedan dio tih sredstava obezbjeđuje pokopno društvo NUR. Imena učenika kojima je Medžlis ove godine dodijelio stipendije pročitao je predsjednik Okružnog odbora Ilmijje Muvedet ef. Vuković koji također sa našim hadžijama ide u zijaret Kabi kao vodić. U ove svrhe isplačeno je preko 18 000 KM.

Iste večeri dodjeljeno je i posebno priznanje džematskom odboru džemata Sanski Most, kao najboljem odboru u 2008. godini prema provedenim aktivnostima, a koje je zaprimio predsjednik pomenutog odbora Fikret Muhić, cce.

Na kraju ove nesvakidašnje svečanosti IKRAR dovu je proučio Mirsad ef. Sedić koji nam je ustupio i spisak imena ovogodišnjih hadžija iz našeg Medžlisa koji u nastavku objavjujemo:

HADŽIJE SA PODRUÈJA MEDŽLISA IZ SANSKI MOST 1429. H.G. / 2008.G.   AUTOBUS  

 1. CERIÆ ADEM                           (S. MOST)
 2. CERIÆ ESMA                            (S. MOST)
 3. ŠEÆERBEGOVIÆ KEMAL      (S. MOST)
 4. DŽABIÆ ÐULSA                      (S. MOST)
 5. KLJUNIÆ JUSUF                      (S. MOST)
 6. SINANOVIÆ ŠEFIK                 (S. MOST)
 7. HOTIÆ ENES                            (KRUHARI/JEZERNICE)
 8. DRAGANOVIÆ EDIN              (POBRIJEŽJE)
 9. HALILOVIÆ AVDO                (ZDENA)
 10. AVDIÆ MURIS                         (ZDENA)
 11. PIVALIÆ MUHIBA                  (ŠEHOVCI)
 12. MIDŽAN NURE                       (TOMINA)
 13. DURANOVIÆ IZET                 (ÈAPLJE / JAJCE, ZA OCA MUSTAFU)
 14. KAZIÆ HASIBA                      (S. MOST – ZA OCA MUHAREMA SALEŠEVIÆA)
 15. SALEŠEVIÆ SULEJMAN       (VRHPOLJE – ZA SUPRUGU ŠAHU)
 16. PORÈIÆ FATIMA                   (HUSIMOVCI – ZA OCA ALAGU PORÈIÆ)
 17. KOVAÈEVIÆ HUSEIN EF.    (S. MOST – ZA MAJKU AJŠU) – VODIÈ

  AVION  

 1. SINANOVIÆ OSME              (VRHPOLJE)
 2. HODŽIÆ HUSE                     (VRHPOLJE)
 3. ALZUBAIDI AID                  (KIJEVO)
 4. KERANOVIÆ DŽAFER        (G. HRUSTOVO/KERANI)
 5. KUKAVICA EJUB                (HRUSTOVO)
 6. CRNKIÆ SADIKA                 (S. MOST)
 7. KALTAK MUHAREM          (OKREÈ)
 8. KALTAK ŠIDA                     (OKREÈ)
 9. BEŠIÆ REFIKA                     (S. MOST)
 10. KERANOVIÆ MEVLA         (S. MOST)
 11. SPAHIÆ MIRSAD EF.          (TOMINA – ZA DAJDŽU ŠAHINOVIÆ HUSEINA)
 12. ORUÈ OSMAN                     (KRUHARI/JEZERNICE – ZA HASAN HAJRIJU)
 13. ŠUPUK DŽEVAD                 (TRNOVA – ZA MAJKU HAVU)
 14. VUKOVIÆ MUVEDET EF.  (HUSIMOVCI –ZA DIDA HAMIDA, – VODIÈ)

  HADŽIJE IZ DIJASPORE     IZ DANSKE   1. ZUHRA OMIÆ                                         (POBRIJEŽJE)       IZ SLOVENIJE   2. AVDIÆ ESAD                                           (SK. VAKUF, L.O.)   3. AVDIÆ ??? (ESADOVA SUPRUGA)      (SK. VAKUF, L.O.)       IZ NJEMAÈKE   4. HASANBEGOVIÆ MEHO                        (S. MOST) 5. HASANBEGOVIÆ NESA                          (S. MOST)  6. SELMAN AZIZ                                          (HUSIMOVCI)  7. SELMAN ??? (AZIZOVA SUPRUGA)     (HUSIMOVCI) 8. KALTAK ZAIM                                         (OKREÈ) 9. KALTAK FATIMA                                    (OKREÈ)     BEDEL IZ S. ARABIJE   10. ZA DIZDAREVIÆ rahm. RAIFU                     (S. MOST) 11. ZA HASANBEGOVIÆ rahm. MUHAMEDA (KAMIÈAK – S. MOST) 12. ZA  NJEGOVU SUPRUGU rahm. MINU         (BEDELE ŠALJU SINOVI HAJRUDIN I HAŠIM IZ S. MOSTA)                           IZ ŠVICARSKE   13. ŠABIÆ ASMIR                                         (G. HRUSTOVO / KERANI) 14. ŠABIÆ ŠERKA                                         (         – //-                – // – )           IZ AUSTRIJE   15. ŠABANOVIÆ ALE                                    (TRNOVA)  

 

 

Podijeli