Prigodnim programima obilježena Nova h. 1430. godina

Sinoć, 28.12.2008. godine po miladu poslije akšam namaza je nastupila Nova 1430. hidžretska godina. Tim povodom, kako je naš portal i najavljivao, poslije jacije namaza je održana centralna svečanost u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu.

Program svečanosti je popračen prisustvom nekoliko stotina vjernika, iako, treba kazati da svijest o potrebi obilježavanja i posjećivanja ovakve vrste svečanosti nije baš na onoj razini na kojoj bi trebala biti, tim više jer se radi o svjesti bosanskih muslimana.
Na samom početku prisutne vjernike i vjernice je poselamio i uputio iskrene čestitke povodom ovog muslimanskog blagdana glavni imam, Husein ef. Kovačević, prof. Husein ef. je veoma nadahnuto govorio o vrijednostima i porukama koje hidžra šalje nama u vremenu u kom živimo.
Hidžra je bila veliki ispit za Poslanika i njegove vjerne ashabe. Hidžra je ispit i nama danas kada u narednoj godini treba da se ptrudimo što više dokučiti vrijednosti koje je Muhammed a.s. uspostavio došavši u Medinu, kao što su jedinstvo, pravda i tolerancija.

Jedan od aktivnijih džemata sanskog Medžlisa je džemat Vrhpolje. U ovom džematu je, samo od akšama do jacije, također upriličen prigodan program, večer Kur'ana. Vrhpoljska džamija je bila premala da primi sve one koji su željeli prisustvovati učenju ajeta Allahove knjige. Tim više jer je u samoj najavi programa prethodnih dana, kao gost, predavač najavljen Sulejman Topoljak dr. Ovom plemenitom činu su prisustvovali još i glavni imam Kovačević te nekoliko imama iz obližnjih džemata.
Nakon proučenih odlomaka iz Kur'ana prisutnima se obratio dr. Topoljak. Dr. Topoljak je u svom obračanju između ostalog kazao da muslimani bez obzira na okolnosti u narednu godinu trebaju ući sa većim optimizmom i jačom željom za promjenama na bolje.
Na kraju svečanosti u Vrhpolju, Novu hidžretku godinu je čestitao i na prisustvu se zahvalio i imam ovog džemata Enes ef. Pašalić. Obje svečanosti popratio je predivni vatromet u kom su uživali svi, a posebno najmlađi.

 
{gallery}nova1430{/gallery}
Podijeli