Hiljade Sanjana suosjeća sa stanovnicima Gaze; Protesti u Sanskom Mostu

protesti.jpg protesti.jpg

 

 

Građani Sanskog Mosta su položili ispit solidarnosti i suosjećanja. O tome govori činjenica da je na najavljenim protestima protiv nasilja nad nedužnim stanovnicima Gaze, odziv građana rezultirao sa nekoliko hiljada prisutnih na ovim humanim protestima.

 

 

Organizator ovog skupa je bilo Udruženje civilnih žrtava rata Unsko sanskog kantona i općine Sanski Most, a podršku su dali i Udruženje logoraša općine Sanski Most, Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, Omladinski kulturni centar „Atis“, koordinacioni Odbor udruženja invalidnih osoba USK te općina Sanski Most. Na ovom skupu građanima su se obratili: predsjednica Udruženja civilnih žrtava USK, Emina Novkinić, predsjednik koordinacionog Odbora udruženja invalidnih osoba USK, Jusmir Alibabić, predsjednik Udruženja logoraša općine Sanski Most, Nihad Ključanin, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Husein efendija Kovačević,  predsjednik Medžlisa IZ Sanski Most Mirsad ef. Spahić, načelnik općine Sanski Most, dr. Sanjin Halimović te predsjednik kantonalnog Udruženja oboljelih od moždanog udara, Enes Alibegović.

Danas smo ovdje da kažemo da se ne slažemo sa onima koji i sada u Gazzi uništavaju sve što je palestinsko. A kako je to? Mi znamo, jer u Bosni, nažalost, smo bili u prilici da najgora stradanja doživljavamo i preživljavamo, i da ih kao trajni pečat na duši i koži nosimo i osjećamo. Da budemo žrtva, baš kao i Palestinci, inertnosti i licimjernosti Međunarodne zajednice i odnosa poremećenih vrijednosti. A sve dok u svijetu bude takav prostor, htjenje i opredjeljenje, nejakim prijeti zlo i istrebljenje. I sve dok u svijetu bude takav prostor, htjenje i opredjeljenje, da ini Wesentali, isključivo po političkom taktu, prebrojavaju i pravdu namiruju samo za žrtve svoje zajednice, bit će zlo i velika sramota, a historija slaba učiteljica života.Pet do dvanaest je već davno prošlo. I sada više no igda postoji potreba da se shvati i prihvati Božanska istina, da ko ubija nedužnog čini grijeh, kao da cijelo čovječanstvo ubija. I da ko spašava nedužnog čini dobro, kao da cijelo čovječanstvo spašava.Najmanje što u ovom trenutku na planeti Zemlji svaki moralan i normalan stanovnik može i mora da da jeste da sve po sebi sagledava i samjerava, i da drugima ne čini ono što sam izbjegava.Zato dižemo svoj glas i tražimo nedužnim Palestine spas. Tražimo da se promijeni ovakav svjetski poredak, te zaustavi i osudi zločin i nasilje, ma gdje ono bilo i pod čije se skute krilo.

 

 

Ovo su bile samo neke od poruka koje su izrečene u petak 16.01.2009. godine na demonstracijama solidarnosti sa stanovnicima Palestine.
  VIDEO sa ovog protestnog skupa možete pogledati OVDJE!
 
 
{gallery}protestisana{/gallery}
Podijeli