Kur’an i značaj dojenja djece

kuraan
Uzvišeni Allah kaže: Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine; onima koje žele da dojenje potpuno bude. ” U suretu El – Ahkaf Uzvišeni Allah kaže: “Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro, majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci.

O važnosti dojenja i potenciranju tog čina Uzvišeni Allah kaže: A ako nastanu razmirice, neka mu onda druga doji dijete.

Alejhiselam s.a.v.s. u svome obraćanju Esmi, kćerki Ebu Bekra, savjetujući je da doji svoje dijete-Abdullaha bin Ez – Zubejra je rekao: Doji ga pa makar sa puna svoja oka dva, odnosno sa kolićinom mlijeka koja bi mogla stati u dva oka, upravo zato što je dojenje, sa zdravstvenog aspekta veoma korisno za novorođenče.

Dojenje i majčino mlijeko su veoma korisni za dijete, posebno zbog toga što sastav majčinog mlijeka, iz dana u dan, odgovara razvoju djeteta i njegovim potrebama za hranljivim materijama, što nije slučaj sa vještačkim i kravljim mlijekom koje je stalno istog sastava.

Majčine grudi, u prvim danima nakon porođaja, izlučuju mlado, prvo mlijeko koje sadrži duplo više proteina i drugih važnih elemenata nego inače, a istovremeno, siromašno je masnoćom i šećerom tako da odgovara potrebama djeteta u prvim danima života. Isto tako, sadrži i sterilna antitijela koja utiču na jačanje imuniteta kod djeteta.
Majčino mlijeko je, samo po sebi, blago i od njegovih pozitivnih odlika možemo nabrojati slijedeće:

– Lahkoprobavljivo je, jer sadrži fermente koji potpomažu stomaène fermente u organizmu djeteta i time potpomažu probavu.

– Majčino mlijeko je uvijek čisto i prirodno sterilno, dok se za vještačko mlijeko ne može reći da je hemijski i bakteriološki čisto zbog cijelog lanca i nekoliko faza kroz koje prolazi počev od muženja, čistoće posuda, ruku, tvornica, konzerviranja i čuvanja, transporta, dugog perioda čekanja, te na koncu do samog dojenja preko flašice i zagađivanja, koje prijeti i tom prilikom.

– Majčino mlijeko zadržava određeni stepen temperature koja odgovara temperaturi djeteta, dok d053to nije slučaj sa vještačkim mlijekom. S ekonomske strane, prirodno dojenje manje košta. Ono, zapravo, ne košta ništa.

– Majčino mlijeko sadrži prirodno sterilna antitijela koja potpomažu izdržljivost i otpornost prema bolestima tako da dijete stiče imunitet i postaje otpornije na razne bolesti.

– Prirodno dojenje podstiče aktivnost prirodne bakteriološke skupine u crijevima, koja potpomaže u apsorbiranju vitamina i drugih hranljivih materija, dok vještačko dojenje uzrokuje poremećaj u radu ove skupine.

– Vještačko mlijeko (kravlje mlijeko) može prouzrokovati slabost i tegobe kao što su: proliv, crijevno krvarenje, crna ili obojena stolica, preosjetljivost i drugo. U slučaju vještačkog dojenja dijete prije može biti pogođeno nekom bolešću, npr. upala pluća i disajnih kanala, upala krajnika i upala uha, zato što dijete, prilikom vještačkog dojenja, uzima mlijeko dok leži na leđima, što može dovesti do toga da mlijeko i pljuvačka dođu do srednjeg uha i time uzrokuju upale srednjeg uha, grčenja u grlu i zapaljenje tkiva. Odnos smrtnosti između djece koja se oslanjaju na vještačko dojenje i djece koja se oslanjaju na prirodno dojenje je 4:1, odnosno četiri puta više umiru djeca koja ne koriste majčino mlijeko.

Majka dojilja, dojenjem djeteta i sama ima višestruke koristi od kojih nabrajamo slijedeće:

– Dojenje koristi u procesu vraćanja materice u prirodno stanje nakon porođaja, kao rezultat sisanja majčine grudne bradavice, što smanjuje odljev krvi nakon porođaja.

– Rak dojke manje pogađa žene koje doje od žena koje ne doje, više pogađa djevice i neudate od udatih žena i udate žene koje ne doje više od onih koje doje, te udate žene sa manjim brojem porođaja više od onih sa većim brojem porođaja.

– Dojenje grudima u većini slučajeva djeluje na planiranje porodice i rađanja, jer dojenje i njegov kontinuitet dovodi do prekida menstruacije na prirodan način, tako da žena ne pribjegava upotrebi brojnih kontraceptivnih sredstava od kojih su većina štetna po zdravlje žene. Sisanjem grudne bradavice tokom dojenja dolazi do izlučivanja hormona prolaktina iz hipofize. Prolaktin upozorava funkciju izlučivanja kod grudne žlijezde i dovodi do smanjenja izlučivanja gonadotrophina zaduženog za promjene ciklusa u jajniku. Ovo se dešava kod 60-70 posto žena koje redovno doje.

– Dojenje jača svetu duševnu povezanost između majke i njenog djeteta, gdje majka osjeća toplinu, milost i ljubav kad prigrli svoje dijete. Na drugoj strani, dijete osjeća duševni mir, smirenost, radost i toplinu dok ga njegova majka grli i doji. Ovo je djelo Allahovo. Desi se nekad da majka, nakon porođaja, nema mlijeka ili ga ima malo. Bez obzira na to, ne smije zanemariti dojenje djeteta. To katkada traje kraći period, nakon čega nadođe mlijeko u čemu će biti velika korist djetetu. Savjetuje se da se ne pribjegava vještačkom mlijeku ili miješanju mlijeka, kako se dijete ne bi naviklo i zanemarilo prirodno dojenje.

Izvor: Novi Horizonti

Podijeli