Prigodnim programima obilježena godišnjica smrti generala Alagića

Klikni za uvećano!

Danas je u Fajtovcima obilježena šesta godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, ratnog komandanta Trećeg i Sedmog koprusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika općine Sanski Most.

Obilježavanju ovog datuma prisustvovao je veliki broj delegacije iz više bosanskohercegovačkih općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojni ratni saborci i prijatelji generala Mehmeda Alagića.

Delegacije su danas posjetili generalovu suprugu Zisku i porodicu rahmetli generala Alagića, a nakon toga je u fiskulturnoj Sali osnovne škole „Fajtovci“ održana javna tribina. Na ovom događaju su evocirane uspomene na lik i djelo generala Mehmeda Alagića. Prisutnima se u ime organizacionog odbora obratio glavni sanski imam Husein efendija Kovačević. U ime općine Sanski Most, prisutne je pozdravio savjetnik načelnika općine, Izmir Talić. Pored brojnih delegacija iz Sanskog Mosta i Unsko sanskog kantona, danas su u Fajtovce, kako bi odali počast generalu Mehmedu Alagiću, doputovale i delegacije iz Travnika, Ključa, Prijedora i još nekih bosanskohercegovačkih gradova. Bivši komandant 712. Travničke brigade, Zijad Čaber, evocirao je uspomene na ratne dane i ulogu generala Alagića u odbrani srednje Bosne i Travnika od, kako je istakao Čaber, dvostruke agresije. Ratni saborci generala Alagića, bivši generali i oficiri Armije RBiH i ratni saborci, Fikret Ćuskić, Remzija Šiljak i Fikret Kajević, govorili su o ratnoj ulozi Alagića u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije. Istakli su kako je general Alagić bio vojskovođa sa vizijom i nevjerovatnom energijom, koji je vojnički ustrojio jedinice Armije RBiH u srednjoj Bosni te im ulio pobjednički mentalitet. To je, kako je istaknuto, imalo ogroman značaj u borbama za oslobađanje okupiranij dijelova bosanskohercegovačke teritorije.

Javnu tribinu su izvedbom literarnih radova, te likovnom izložbom uveličali učenici osnovne škole u Fajtovcima, a prisutnima se predstavio i hor imama Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most. U holu ove škle prisutni su mogli pogledati izložbu vojničkih eksponata Edina Seferovića. Nakon okončanja javne tribine, delegacije su posjetile mezar rahmetli generala Mehmeda Alagića. Učenjem fatihe odata je počast legendarnom komandantu, a potom su brojne delegacije položile cvijeće na generalov mezar. Nakon toga u džamiji je proučen tevhid pred generalovu dušu.

Zlatan Čekić (mojasana.ba)

Kelime i tewhid su proučili imami MIZ Sanski Most a učenju se pridružio i muftija bihaćki Hasan ef. Makić koji je prije tewhida održao krače predavanje o predstojećem muslimanskom blagdanu, mevludu, odnosno danu rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Podijeli