Islamska škola u Sacramentu

muslimanske_uenice
– El-Arkam, islamska škola sa učenicima koji ujedno uče lekcije iz obaveznog školskog programa i muslimanskog načina života postaje svijetao primjer u Sacramentu, glavnom gradu američke države Kalifornija.
Oni nas uče islamu, izjavila je Ramsiša Satar (14), učenica El-Arkam škole.

Unutar škole djevojčice nose mahrame, oblače se skromno i sa odgovarajućim tonom se obraćaju dječacima. Dopada mi se ovdje, ne smetaju mi pravila, izjavila je Satar.

Osnovana prije 11 godina, El-Arkam škola je službeno akreditovana od Zapadnog udruženja škola i koledža (WASC), i jedina je sveobuhvatna islamska gimnazija sa punim radnim vremenom u Kaliforniji.

Nedavno je prihvaćena u akademski međunarodni bakalaurelat (diplomirani student drugog stepena, op.prev.), i to kao prva privatna škola u Sacramentu sa ovim statusom.

dsc_4937Školu trenutno pohađa više od 300 učenika, a na listi čekanja je oko 50 učenika.
Štoviše, školski dužnosnci očekuju znatno više zahtjeva za upis kako se sve više roditelja preseljava u Sacramento da bi svojoj djeci omogućili vrijedno islamsko obrazovanje.

Ljudi u našoj zajednici zaista cijene obrazovanje, rekla je Dalia Wardany, direktorica škole, čije troje djece pohađa školu El-Arkam.

Djeca dolaze iz različitih sredina, etniciteta i kutura, ali dijele jednu vjeru, ishranu i uniformu. 

Dok sat otkucava 1:15, učenici izlaze iz učionica i obavljaju zajedniički namaz u okrilju islama.

Nijedna druga škola ne nudi ovaj vid obrazovanja, izjavio je Dzihad Silmi, roditelj koji volontira u školi.

‘Otvaranje očiju’

Ovo je pravi način za ‘otvaranje očiju’, izjavila je Angelique Bradley, majka učenika sedmog razreda osnovne škole St. Francis koja na El-Arkamu trenutno uči o islamu.

male_muslimankeNisam znala da postoji takva škola ovdje. Impresionirana sam djecom. Ona iskazuju veliko poštovanje, naročito u svom ophođenju prema nastavnom osoblju.

Međutim, nova spoznaja koju je Bradley dobila posjetom školi nije još uvijek doprla do svih nemuslimana Amerikanaca.

Osama Kamel (15), učenik drugog razreda, svoje sportske aktivnosti sprovodi sa svojim prijateljima nemuslimanima koji ga zadirkuju u vezi broja đaka u njegovom razredu.

Oni kažu ‘ tvoj razred ima samo četiri đaka?’,kaže Kamel, smješkajući se.

On priznaje da trpi oštre kritike upućene na račun njegove škole koja pruža islamsko obrazovanje.

Oni misle da se mi školujemo da budemo teroristi ili nešto slično, požalio se Kamel.

Nedavna anketa koju je sproveo istraživački centar Pew tvrdila je da većina Amerikanaca zna vrlo malo o praktikovanju islama i da ne vidi bilo kakve zajedničke osnove između muslimanske vjere i svojih kršćanskih uvjerenja.

Ono što mi učimo jeste kako da budemo dobri muslimani-dobri Amerikanci, izjavio je Kamel.

Izvor: IslamOnline

Podijeli