Čovjek koji se sjeća svakog razgovora od svoje 5. godine života

bob_petrella
Muškarac iz Los Angelesa ima neobičnu sposobnost da se prisjeti svega što je radio od svoje pete godine. TV producent Bob Petrella sjeća se polovine svih događaja iz skoro cijelog života. I ne samo da ih se sjeća, već su mu, što predstavlja najveći šok, u glavi ostali i najbanalniji detalji.

Ovom Amerikancu doktori su dijagnosticirali hipertimestiju – sindrom prerazvijene memorije, nakon što se prošle godine dobrovoljno prijavio na testiranje u Univerzitetu Kalifornija.

Rijetki sindrom od kojeg pati Petrella u svijetu ima još samo četvero ljudi. Naučnici i dalje pokušavaju utvrditi kako i zašto se to događa, piše Telegraph.

Petrella se uspio sjetiti dana i datuma kad je prvi put sreo svog dobrog prijatelja, te skoro svih razgovora koje je vodio u toku 53 godine svog života.

Svoj nevjerovatni talenat otkrio je dok je još pohađao osnovnu školu. Polazilo mu je za rukom da položi svaki, pa i onaj najteži, test bez da je ikada ponavljao gradivo.

“Oduvijek sam imao odličnu memoriju, ali se nikad nisam hvalio time ili razmetao pred strancima”, kaže Bob.

“Najbolje se sjećam stvari koje me zanimaju, bilo da je riječ o sportskim događajima, historijskim i političkim datumima ili samo dobrim danima koje sam imao u prošlosti”, priznaje i dodaje: “Znam broj telefona svih koje imam u mobitelu. Kad sam 24. septembra 2006. izgubio svoj mobitel, mnogi su paničiči… Ali u mom telefonu nije bio ničiji broj jer ih sve imam u glavi.”

Petrella se sjeća detalja svih svojih rođendana od pete godine naovamo, zatim svih proslava novih godina, a može izrecitovati i imena svih dobitnika nagrade Oskar od 1971. godine, kad je počeo pratiti ceremonije.

Doktori su ga testirali postavljajući mu 60 pitanja među kojima se nalazilo i ovo: “Kojeg datuma i na kojem mjestu su palestinski gerilci ubili izraelske atletičare?” Odgovor je bio: “Minhen, 5. septembra 1972.”

(Sarajevo-x.com)
Podijeli