Hadži Hasib Ramić iz Duisburga džamiji Došci – G. Kamengrad donirao 200 knjiga

hadzija_hasib

Džemat Došci/G. Kamengrad ovih dana je, u sklopu akcije formiranja džamijske biblioteke,  zaprimio veoma značajnu donaciju. Radi se o skoro 200 knjiga većinom islamskog sadržaja, ali ima i značajan broj knjiga iz bošnjačke književnosti.

U toku akcije doniranja knjiga bilo je prikupljeno oko 100 naslova. To vjerovatno i ne bi bilo od posebnog značaja da taj fond nije obogaćen ovom donacijom i to od jednog čovjeka. Naime, kada je hadžija Hasib Ramić čuo za pomenutu akciju, odlučio je sve knjige iz svoje kućne biblioteke uvakufiti u svoj zavičajni džemat. Pišem ‘zavičajni’ jer hadžija Hasib je samo porijeklom iz ovog džemata – sa porodicom živi u Duisburgu, a kuću ima u drugom sanskom džematu. Ovaj veliki hajr nije iznenađenje za ovaj džemat, jer su se ljudi ovdje već osvjedočili u hadžijine hajrate. Naime, u toku izgradnje džamije hadžija je u firmi uzimao i po nekoliko sedmica slobodnog kako bi došao ‘gajretiti’, a vlastitim je sredstvima, idejom i rukama sagradio mihrab, minber i šadrvan u haremu džamije. Džematlije pripovijedaju da je hadžija, dok je radio na mihrabu i minberu, bukvalno danonoćno boravio u džamiji. Da hadžiji hajrati nisu slučajnost, nego način života, svjedoči i činjenica da je imam džemata Zdena u kojem hadžija živi, na ljetošnjem otvorenju njihove džamije hadžiji Hasibu javno odao priznanje za učinjene (slične) hajrate u toku izgradnje njihove džamije.

Uzvišenog Allaha molimo da hadžiji i njegovoj porodici podari dobro i ovoga i budućega svijeta, a hadžiju molimo da nam ne zamjeri što ovo napisasmo, jer znamo da on hajrate zbog Stvoritelja, a ne zbog stvorenja čini.

Senad ef. Omić, prof.

Podijeli