Književno veče sa Melikom Salihbeg Bosnawi

melika
Ljubitelji književnosti u Sanskom Mostu imali su priliku da se protekle večeri druže sa istaknutom bh. književnicom i intelektualkom, Melikom Salihbeg Bosnavi. Književna večer na kojoj je autorica predstavila svoj književni opus nazvana je „Citadela svjetlosti“, po jednoj od knjiga koje je napisala u proteklom periodu.

Melika Salihbeg Bosnavi govorila je o svojoj prozi i poeziji, o tome kako je i u kojim uslovima nastajao njen književni izraz. Objavila je petnaestak različitih knjiga, a posjeduje mnoštvo neobjavljenih rukopisa iz vremena komunističkog progona.

„Slobodna misao treba uvijek biti u službi istine i slobodna misao je uvijek u sukobu sa vlašću, a slobodni mislioci su redovito opozicionari ma kakva vrsta vlasti da je u pitanju“, istakla je Bosnavi, ilustrirajući to brojnim primjerima, počevši od Sokrata i antičkih vremena do današnjih dana.

Ova istaknuta domaća inteletkualka svjim sopstvenim primjerom dokazala je ovaj aksiom jer je bila žrtva komunističkog progona zbog slobode misli i izražaja, a i danas je žestoki kritičar i oponent vladajućih struktura. U prijatnom druženju sa autoricom, prisutni su uživali u pjesmama i prozi Melike Salihbeg Bosnavi, ali su mogli čuti i opise njenih putovanja po arapskom svijetu kao i detalje njenog višegodišnjeg tamnovana u prošlom državnom sistemu.

Melika Salihbeg Bosnawi će se 13. Aprila družiti sa učenicima u sanskoj gimnaziji i mješovitoj srednjoj školi, te potom osnovnoj školi u Vrhpolju. Organizatori ovog događaja u Sanskom Mostu su Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, nevladina organizacija „Centar za izgradnju mira“, JU „Kult media“ i JU „Narodna biblioteka“.
(mojasana.ba)
Podijeli