Musalla 2009 (VIDEO)

musalareis
 
Reis ul ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa efendija Cerić, predvodio je klanjanje džume namaza na lokalitetu musale sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta. Ovo je ujedno bio i centralni događaj ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije “Musala”.
 

Bogato ukrašena povorka konjanika, kočija i bajraktara iz svih sanskih džemata krenula je danas ispred Hamzibegove džamije put musale u Donjem Kamengradu. Time je počeo današnji program manifestacije “Musala 2009”, odnosno njegov centralni dio, koji se danas odvijao na lokalitetu kamengradskog polja. Današnjoj manifestaciji su prisustvovale visoke zvanice iz političkog, vjerskog i javnog života Federacije Bosne i Hercegovine, Unsko sanskog kantona, sanske i susjednih općina, te nekoliko hiljada vjernika. Manifestaciji su ove godine prisustvovali i visoki predstavnici Islamske zajendice Turske i grada Istambula, kao i gosti iz Islamske Republike Iran, te Republike Hrvatske.

U skladu sa dosadašnjom tradicijom, učesnici manifestacije posjetili su spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za kamengradsku tvrđavu. Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, dio tradicije. Prodefilovalo je preko pedeset bajraka i bajraktara, a za najljepši proglašen je bajrak iz Skucanog Vakufa, lijeva obala.

Za najljepše obučenog bajraktara izabran je Suad Malešević, dok je najbolje opremljeni konjanik i ove godina bio poznati Alija Bojić. Vlasnik najljepše opremljene kočije ove godine bio je Esad Mujagić.Ovom prilikom su dodijeljene i zahvalnice “Prijatelj musale” kolektivima i pojedincima koji su podržali ovogodišnju manifestaciju.

Današnju manifestaciju svojim dolaskom uveličao je poglavar Islamske zajednice BiH, dr. Mustafa efendija Cerić, koji je specijalno za ovu priliku doputovao u Sanski Most i Donji Kamengrad. Reis Cerić se srdačno pozdravio sa prisutnim vjernicima, kao i sa zvaničnicima iz društveno političkog i vjerskog života koji su danas džumu namaz klanjali na lokalitetu Musale u Donjem Kamengradu. Nakon obraćanja uslijedilo je redanje u safove, a potom i klanjanje džuma namaza na lokalitetu donjokamengradske musale Sultana Mehmeda Fatiha. Za svakog muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu namaz klanjao veliki broj vjernika s područja sanske, ali i drugih općina.

Nakon što je obavljeno klanjanje džume namaza, Reis Cerić je održao je hutbu u kojoj je podsjetio na značaj donjokamengradske musale.

“Kamengrad je jedno od prvih mjesta našeg susreta sa Islamom i zbog toga ova musala ima tako veliki značaj ”, istakao je između ostalog reis. Musala je riječ turskog porijekla i njome se označava prostor pod vedrim nebom na kojem se obavljaju islamski obredi. Na prostoru Balkanskog poluostrva nekada je postojao veliki broj musala, ali se do danas vrlo malo njih očuvalo. Musala u Donjem Kamengradu jedan je od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku.

Zlatan Čekić

 

Kratki prikaz Manifestacije pogledajte OVDJE! 

Nolimit.ba

 

 
 
Podijeli