Hatma dova u Begovoj džamiji za rahmetli Izetbegovića

begovadzamija-saraj
Sarajevo, 15. oktobar 2009. (MINA) – Kabinet reisu-l-uleme obavještava  da će se, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a u povodu obilježavanja šeste godišnjice preseljenja na Ahiret Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, proučiti hatma u ponedjeljak 19. oktobra 2009./1. zu-l-ka ‘de 1430. u 14,45 h u Gazi Husrev-begovoj  džamiji u Sarajevu.

Imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će proučiti hatmu koja će nakon klanjanja ikindije namaza  biti hatma dovom poklonjena duši rahmetlije.

I u centralnim džamijama u muftilucima  nakon podnevskog ili ikindijskog namaza bit će pručena hatma i dovom poklonjena pred dušu rahmetlije predsjednika Izetbegovića.

Medžlis IZ Sanski Most je na neki način već obilježio ovaj značajan datum iz bliske prošlosti bosanskih muslimana Bošnjaka. Naime Glavni imam profesor h.Husein ef. Kovačević je u petak 16.10.2009 g  u prepunoj Hamzibegovoj džamiji svoju vrlo nadahnutu hutbu u okviru džuma namaza, posvetio ličnosti ovog istaknutog velikana mislioca i državnika, muslimana BiH, rahmetli Izetbegovića, komparirajući njegovo djelo i misao sa sličnim iz povijesti Islama kao i sa dnanšnjim zbunjenim profilom aktuelnih bošnjačkih lidera u ovim vrlo važnim trenutcima donošenja značajnih odluka za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, njenih građana a posebno muslimana Bošnjaka.(Rijaset/SenK.)

Podijeli