ZAVRŠENO 16. EUROPSKO NATJECANJE UČAČA KUR'ANA

zagreb.damija_copy_copy

ODRŽANO 16. EUROPSKO NATJECANJE UČAČA KUR'ANA

U Zagrebačkoj džamiji,  povodom njenog 22. rođendana,  od 22-24. 10. 2009. godine, održano je 16. europsko natjecanje učača Kur'ana.

ODRŽANO 16. EUROPSKO NATJECANJE UČAČA KUR'ANA

U Zagrebačkoj džamiji,  povodom njenog 22. rođendana,  od 22-24. 10. 2009. godine, održano je 16. europsko natjecanje učača Kur'ana. Natjecanje je i ove godine održano u organizaciji Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, Svjetske organizacije za učenje hifza iz Džidde i Islamskog centra Zagreb. Natjecanje je održano u pet kategorija: tilawetu, tilawetu za učenike Medresa, hifzu 5 duževa, hifzu 15 džuzeva te u hifzu cijeloga Kur'ana. Ove godine se prijavilo 78 učesnika iz 19 zemalja, što je do sada bio najveći broj prijavljenih.
Natjecanje je svečano otvoreno u četvrtak, 22.10. u 18h. Svečanom su otvorenju prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, predstavnici diplomatskog zbora, predstavnici Grada Zagreba te brojni gosti i zagrebačke džematlije. Nakon proučenog ašereta, prisutnima se obratio glavni zagrebački imam hfz. Aziz ef. Alili. Nekada i sam učesnik, a sada član ocjenjivačke komisije, podsjetio je prisutne da je Zagrebačka džamija postala prepoznatljiva i po svojemu natjecanju učača Kur'ana. Nakon hfz. Alilija govorio je predstavnik Svjetske organizacije za hifz is Saudijske Arabije Khalid Abdullah. Natjecanje učača Kur'ana jedno je od najstarijih i najorganiziranijih u svijetu a održava se svake godine povodom obilježavanja svečanog otvorenja Zagrebačke džamije.
Predsjednik Organizacijskog odbora muftija Ševko ef. Omerbašić je zvanično otvorio natjecanje naglasivši da je on sa svojim suradnicima sretan što iznova može ugostiti najbolje učače Kur'ana iz svih krajeva Europe.
U petak i subotu, nastupili su takmičari po ranije utvrđenom rasporedu. Ocjenjivala ih je sedmeročlana komisija koju su činili: Hfz. dr Fadil Fazlić-predsjednik te članovi: Khalid Abdullah-KSA,  hfz. Aziz Alili,( Hrvatska ) hfz. Mensur Malkić , (BiH)  hfz. Bajram Ajeti  (Makedonija), Selman Okumuš, (Turska) te Ferid El Hassan iz Francuske
Za vrijeme trajanja natjecanja, Zagrebačka džamija je bila puna dragih musafira iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i u manjem broju drugih država.
U subotu, u 18 sati nakon što je nastupio i posljednji natjecatelj, proučen je mevlud na kojem su nastupili svi sudionici sa svojim profesorima i zbor Gazije iz Bužima.
Tijekom natjecanja nekoliko puta je nastupio kao specijalni gost Ahmed Ebulghasemi iz Irana koji je doista uljepšao ovu veliku  manifestaciju. Poslije mevluda uslijedilo je proglašenje pobjednika po kategorijama.

Ove godine smo imali i dodatne razloge posjetiti natjecanje učača Kur'ana. Naime, u okviru natjecanja je održana promocija mega-projekta «Prvi BiH DVD Kur'an Časni sinhroniziran na Bosanski jezik» a u povodu 6 stoljeća Islama u Bosni i Hercegovini. Autor ovog projekta je Senad Kubat a koautor Nevres ef. Softić. Na našem prostoru su se i do sada susretali uradci sličnih naziva što domaće što svjetske produkcije, no međutim, to su ustvari bili ili titlovani prijevodi, uglavnom arapskih odnosno turskih videa ili čitanje bosanskog prijevoda Kur'ana preko uslikanog teksta iz Mushafa.
Projekat koji nam je predstavljen, pouzdano je jedinstven na ovim prostorima kao islamski video (DVD) materijal, samim svojim konceptom, tehničkim načinom objedinjavanja njegova četiri elementa (učenje, bosanski prijevod,  video podložak i originalni kur’anski tekst). Simultani način audio sinhronizacije  kur'anskog melodijskog učenja na jezik prijevoda (u ovom slučaju Bosanski) čini ga jedinstvenim u svijetu, te kao takav  jedini u stvari ispunjava opće uvjete da nosi naslov prvog  bosanskog DVD Kur'ana Časnog. Sam projekat  traje 60 sati, štampan je na 11 DL DVD diskova (što je također prvi puta primijenjena tehnologija u masovnoj DVD produkciji u BiH uopće), upakovan je u luksuzno opremljenu prikladnu ambalažu koja se sastoji od kutije i DVD boksa ukrašene zlatotiskom. Štampanje ovog projekta, zbog primijenjenih tehnologija, radilo se u Hong Kongu gdje se jedino i mogla dobiti takva vrsta usluge.
Produkcija, postprodukcija i auditoring ovog materijala se odvijala u period dvije godine u tonskom studiju Islam Art SM  i video studiju New Vizion.

Priređena je i izložba kaligrafskih dijela Mirsada Smailovića.
Jezik umjetnosti ne poznaje granice. On je razumljiv i pojmljiv svima, gdje god se nalazili. Ponekad, poruku koju nam prenosi umjetnost niti jedno drugo sredstvo kao sto su govor i jezik ne mogu da prenesu.
Koristeći svoje umjetničko nadahnuće Mirsad Smajović nam nudi prelijepi opus slika arapske kaligrafije sa motivima Božjih lijepih imena i drugih kur'anskih poruka da čovijek zaista ostaje zadivljen njegovim umjećem i ljubavi koju ulaže u svoja djela.
Jasno je, kada se čovjekovo umjeće i ljubav sjedine sa vjerskim osjećanjima, tada nastaju zapanjujuća djela. I sa tenhičkog, umjetničkog stanovišta njegovi radovi su majstorski.

Bila su to tri dana za nezaborav. Oko tri tisuće posjetilaca je uživalo u ljepoti vjere i njenoj čudesnoj transformaciji u glazbenu i likovnu umjetnost, nadahnjujući se Allahovom neizmjernom mudrošću.

Sve ovo je bilo moguće zhvaljujući mnogobrojnim učesnicima ali i članovima Organizacijskog odbora kao i članicama Vijeća žena i članicama i članovima OKM-a koji su uradili veliki posao koji u drugim zemljama rade profesionalne državne organizacije. Jedina satisfakcija im je nada u Allahovu nagradu i ljubav prema Kur'anu Časnom, kao i želja da se učesnici i gosti lijepo osjećaju i uživaju u Allahovoj dž. š. poruci.

Molimo Uzvišenog Allaha da ovo naše plemenito djelo ukabuli i u sevap upiše a učesnike i goste molimo da nam oproste ako smo učinili kakav propust a ako im je bilo lijepo da dođu i na sljedeća natjecanja i da povedu i svoje rođake, susjede i prijatelje. Biti će nam veliko zadovoljstvo biti vam ponovo na hizmetu. (IZ Zagreb/SenK.)

 

 

 

 

 

 

Podijeli