Bivši logoraši traže da se Manjača pretvori u spomen kompleks

manjaca2009
Savez logoraša Bosne i Hercegovine zatražio je danas od vlasti u Bosni i Hercegovini da poljoprivredno dobro na planini Manjača, gdje se 1992. godine nalazio logor za nesrpsko stanovništvo, dodijeli na upravljanje bivšim logorašima.

„Smatramo da ovaj lokalitet treba pretvoriti u spomen kompleks koji će biti opomena budućim generacijama i upozorenje da se prošlost i logori nikome ne smiju nikada ponoviti“, rekao je predsjednik Saveza logoraša BiH, Murat Tahirović. On je dodao kako bivši logoraši zahtjevaju od pravosudnih institucija u zemlji da se svi koji su odgovori za zatvaranja u logore i zločine počinjene u njima privedu licu pravde kazne.

Nekoliko stotina bivših logoraša i članova njihovih porodica iz proteklog rata posjetili su danas po peti put u isto toliko poslednjih godina poljoprivredno dobro na planini Manjača, gdje se nalazio logor u kojem je bilo zatočeno oko 4500 osoba iz nekoliko gradova sa područja sjeverozapadne Bosne. Organizatori ovoga događaja bili su Savez logoraša BiH te općinska udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, Ključa i Prijedora.

Prema riječima predsjednika udruženja logoraša iz Sanskog Mosta, Nihada Ključanina, logor Manjača je bio “sabirni logor” , gdje su dovođeni zatvorenici iz drugih logora.

“Ljudi su bili zatvoreni u hangarima i živjeli su bez elementarnih životnih i higijenskih uslova. Situacija se počela mijenjati nakon saznanja svjetske javnosti o postojanju logora i kada smo evidentirani od strane međunarodnog Crvenog krsta. “, istakao je on.

Na ovaj dan prije 17 godina, iz logora Manjača oslobođen je prvi kontingent od 700 logoraša. Poslednja grupa zatvorenika oslobođena je 22. decembra 1992. godine i poslije toga logor je rasformiran.

Zlatan Čekić

Podijeli