Reisu-l-ulema će na konferenciji u Kopenhagenu proučiti dovu

ceric-dova
U okviru UN-ove konferencije o klimatskim promjenama, koja se trenutno održava u Kopenhagenu, reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić će otputovati u Kopenhagen da bi sutra sudjelovao u jedinstvenoj međureligijskoj ceremoniji, koja će se održati pod pokroviteljstvom švedskog nadbiskupa dr. Andresa Vedžrida (Andres Wejryd) i Svjetske konferencije religija za mir.

Reisu-l-ulma dr. Cerić će u Kopenhagenu u svojstvu dopredsjednika Konferencije religije za mir i u programu da pročita bosansku dovu (molitvu) u kojoj se govori o miru, toleranciji te ljudskoj odgovornosti i savjesti čovječanstva koju treba probuditi radi zaštite prirode i spasa od globalnog zagrijavanja koje prijeti da ugrozi život na Zemlji.

Ocijenjena kao najznačajniji skup ikad održan o jednom globalnom pitanju, Kopenhagenska konferencija treba da pruži nadu čovječanstvu da su industrijski moćne zemlje svjesne svoje odgovornosti za sudbinu planete Zemlje i da će shodno tome učiniti sve što je u njihovoj moći da se zaustavi rapidno globalno zagrijavanje koje može biti kobno za mnoge dijelove zemlje. Prisustvo visokih religijskih autoriteta iz svih velikih svjetskih religija daje moralnu dimenziju i obavezuje svjetske moćnike da se podsjete na važnost zavjeta pred Bogom sa sreću, mir i ljudsku pokornost koja treba da bude u službi dobra za svakog čovjeka.

U izjavi pred odlazak u Kopenhagen reisu-l-ulema dr. Cerić je izjavio: „Očekujem da se naša dova za spas čovječanstva od globalnog zagrijavanja u Kopenhagenu usliša. Riječ je o Nuhovoj lađi spasa koju hitno treba da gradimo. Svako na svoj način da pridonese kako nas ne bi zadesio tufan – opći potop na Zemlji“.BIR/SenK.

Podijeli