Doživjela 100-tu, diplomirala pa umrla

60289681

Concord, 27.01.2010., 14:25 | Mi. Dr.

Jedini san Harriet Richardson Ames bio je da diplomira – i životna želja napokon joj se ispunila nepuna tri tjedna nakon 100. rođendana.

No, dan nakon što je primila diplomu, umirovljena učiteljica je umrla, zadovoljna što je ostvarila cilj, rekla je njezina kći. ‘Imala je popis želja i diploma je ostala posljednja neostvarena’, rekla je Marjorie Carpenter. Ames, koja je 100. rođendan proslavila 2. siječnja, završila je dvogodišnju učiteljsku školu Keene 1931. godine. Nakon toga radila je u jedinoj učionici u školi u South Newburyju, a zatim je 20 godina prvašiće učila pisati u Memorijalnoj školi u Pittsfieldu.

Obavijestili je da može dobiti diplomu

Godinama je pohađala predavanja i polagala ispite na newhampshirskome Sveučilištu u Plymouthu i fakultetu Keeneu. No, nakon umirovljenja 1971., kada joj je već oslabio vid, prestala je polagati ispite i nije bila sigurna je li ostvarila sve uvjete za stjecanje sveučilišne diplome. Za njezinu se želju doznalo kada ju je prije nekoliko godina intervjuirao profesor filmske umjetnosti s Keenea za film posvećen 100. obljetnici fakulteta.

Uprava fakulteta odlučila je provjeriti je li položenim ispitima stekla uvjete za stjecanje dugo željene diplome. Kada su je obavijestili da bi mogla dobiti diplomu, Ames je zaplakala i rekla: ‘Ako sutra umrem, umrijet ću sretna jer mogu diplomirati.’ Predstavnici uprave fakulteta donijeli su joj diplomu u dom u kojemu je bila smještena. ‘Svaki bi roditelj za svojeg prvašića poželio baš takvu učiteljicu, punu brige i ljubavi’, rekla je Norma Walker, koordinatorica Zlatnoga društva fakulteta Keenea, udruge bivših studenata koji su diplomirali prije 50 i više godina. (Hina)

Podijeli