VIDEO – Po prvi put na području MIZ Sanski Most: HATME ODRASLIH

hatme_odraslih

Hatme, kao završna svečanost u povodu okončanja višegodišnjeg mektepskog školovanja, na području Krajine su uvijek prepoznatljive.  Ipak, hatme kojima je i moja malenkost prisustvovala u džematu Došci/G. Kamengrad, u petak iza akšam-namaza, 12.03.2010/26.rebiul-evvela 1431. h. godine, bile su više od krajiške uobičajene prepoznatljivosti.  Umjesto mektepske dječice, u klupama  je posjetitelje dočekalo  13 „velikih” učenika-ca, starosne dobi od 30 do 68 godina. Iako iznenađen nesvakidašnjim prizorom, moj, a vjerujem i prvi dojam mnogih, bio je da se radi o grupi džematlija koji su savladali kur'ansko pismo i koji će pokazati kako znaju učiti u Kur'anu.    Međutim, moj dojam se ubrzo promijenio, čim je u uvodnom obraćanju Senad ef. Omić, imam koji je i ‘kriv’ za njihovo sjedenje u klupama, rekao da se radi o grupi koja je završila jednoipogodišnji kurs Od elifa do hatme i koja će prezentirati postignuto znanje iz oblasti: Kira'eta, Tedžvida i Ibadata. Pored izraza dobrodošlice, Senad ef. je iskoristio priliku da izrazi svoju veliku radost što su među prisutnim imamima i trojica njegovih muallima iz djetinjstva: Osman ef. Hasanbegović, Salko ef. Salihspahić, te Derviš ef. Dervišević. Za svakog od njih je našao riječi iskrene zahvale, apostrofirajući izreku h. Alije: „Ko me nauči jednom harfu, učinio me je svojim robom.” Istakao je i kako je imao sreću što je imao muallime od kojih je svaki u svome radu bio proglašen za Muallima godine.  Riječi zahvale i dobrodošlice izrazio je i posebnom gostu, mr. Mustafi Hasaniju iz Sarajeva, kojeg je predstavio kao svog posljednjeg muallima, tj. mentora koji ga je vodio kroz izradu diplomskoga rada na Fakultetu islamskih nauka.

Veliki broj prisutnih imama i najviših predstavnika Medžlisa IZ-e, ali i prepuna džamija vjernika iz mnogih sanskih džemata mogli su biti sasvim dovoljan razlog da trema kod slavljenika ‘uzme svoj danak’ i da se polaznici u učenju zbune. Međutim, već kod učenja sure Jasin primjetna je bila sigurna primjena osnovnih tedžvidskih pravila. Ipak, kako bi se izbila svaka sumnja, imam je poslije proučenog Jasina nekome od gostiju davao Kur'an da otvori, a učenici su imali zadatak da na otvorenoj stranici prouče ajet i u njemu prepoznaju i definišu tedžvidska pravila. Nakon seta tih pitanja, uslijedilo je pravo školsko propitivanje iz područja Ibadata, gdje je prava atrakcija bilo gledati kako se didovi i nane „jagme” za odgovor, dižući dva prsta.

Nakon završene prezentacije naučenog, izuzetno zapažen i nadahnut vazu-nasihat održao je mr. Mustafa Hasani, koji se zahvalio slavljenicima što su prisutnima priredili prelijep ugođaj, ali i primjerom pokazali i dokazali da onaj ko je istinski za nešto opredijeljen, u tome može i uspjeti. Slavljenicima, ali i svim prisutnim on je posebno naglasio kur'anski imperativ „Takmičite se u dobru!”, pojašnjavajući da je poruka ajeta da se takmičimo sa onim između nas koji je u nekom hajru bolji od nas. Profesor  je smatrao potrebnim da prisutnima, također, naglasi: „Volio bih da primijetite još jedan važan detalj o kojem nam ovaj događaj govori, a to je ogromno povjerenje koje su džematlije ovoga džemata stekle u svoga imama, ali i on u njih. Jer, ovakvi rezultati se ne postižu ispijanjem kahvi po sijelima! Ovakvi rezultati postižu se samo istinskom predanošću i ustrajnošću u radu i zato ja Senadu ef. najiskrenije čestitam.”

Glavni imam, Husein ef. Kovačević, uz prigodne hedije od Medžlisa,  uputio je čestitke svršenicima Kursa  i istakao da su ovo prve hatme odraslih polaznika u historiji sanskoga medžlisa koje su na ovako svečan, ali i kvalitetan način upriličene.

Na kraju ovoga zapisa donosimo i imena svršenika Kursa Od elifa do hatme: Burnić Rahim, Hadžić Senija, bračni parovi: Hadžić Ismet i Sedija, Burnić Dursum i Hasnija, Grgić Sabahudin i Azemina, Kamić Fikra, Burnić Fatima, Grgić Admira, Burnić Elvir, te Burnić Elvis.

Vrijedi na kraju spomenuti i podatak koji govori o njihovoj ljubavi prema Allahovoj Knjizi. Naime, prema riječima Senada ef., oni su do svečane hatme Kur'an proučili ukupno 42 puta, od čega je Hadžić Sedija bila najvrjednija i sama Kur'an proučila 11 puta.

Skromnom i vrijednom imamu, Senadu ef. Omiću, upućujemo iskrene čestitke na njegovim „prvim hatmama” koje očigledno neće biti i posljednje, jer je na kraju ove mektepske godine već najavio slične hatme sa svršenicima mektepske nastave.

 

Mirza Žerić

Predavanje, Mr. Mustafa Hasani, prof.
Podijeli