Intervju reisu-l-uleme novinskoj agenciji Reuters

reuters_logo
Reuters: Bosanski muslimanski lider poziva Srbiju da se pokaje

17. april, 2010 (MINA) Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić dao je intervju agenciji Reuters u kojem je prokomentarisao posjetu Bosni i Hercegovini predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, te njegove primjerne i pozitivne poruke i geste s ciljem vraćanja povjerenja i pomirenja naroda u Bosni i Hercegovini. MINA u cijelosti prenosi intervju reisu-l-uleme i urednički komentar agencije Reuters.

* Bosanski muslimanski duhovni lider kaže Srbija obmanjuje svijet

* Poziv srbijanskom predsjedniku da se izvine za genocid

* Kaže kako je predsjednik Hrvatske postavio primjer svojom ispirkom

Daria Sito-Sucic i Paul Taylor

SARAJEVO, 14, april, 2010 (Reuters) – Duhovni lider većinskih bosanskih muslimana pozvao je u srijedu srbijanskog predsjednika da se bezrezervno izvine za ratne zločine bosanskih Srba i pokrene process pomirenja.

U intervjuu za Reuters, dan nakon što je srbijanski predsjednik Boris Tadić posjetio Bosnu kako bi unaprijedio poslovne veze, reisu-l-ulema Mustafa Cerić je optužio da Beograd još uvijek pokušava obmaniti svijet dvoličnim riječima i praznim gestama.

Na Tadićevu inicijativu, Srbijanski parlament je prošli mjesec donio rezoluciju koja osuđuje Srebrenički masakr iz 1995. godine nad 8,000 bosanskih muslimana, ali koja nije iskazala direktno izvinjenje i nije nazvala ubijanja genocidom.

“Poricanjem genocida i ismijavanjem žrtava genocida, oni se pripremaju za drugi genocid,” kazao je Cerić u intervjuu za Reuters.

“Moja poruka Evropskoj uniji glasi: nemojte ponovno dozvoliti da vas suze humanosti iz Beograda zavaraju,” kazao je. Srbija se nimalo nije promijenila, ustvrdio je i “ono što Beograd čini sa Tadićem je puka obmana.”

Nasuprot tome, muslimanski klerik je pohvalio hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića za izvinjenje u Bosanskom parlamentu u srijedu zbog uloge njegove zemlje u podsticanju etničkih podjela među bosanskim Hrvatima, muslimanima i Srbima.

“On je vjerodostojan naravno, i ja sam veoma sretan zbog toga,” kazao je Cerić.

Kazao je kako ga je Josipović telefonirao i pozvao da mu se pridruži u četvrtak u posjeti mjestu zločina kojeg su počinili 1993. godine bosanski Hrvati, kojem će prisustvovati zajedno sa vrhovnim rimokatoličkim crkvenim velikodostojnikom kardinalom Vinkom Puljićem.

Upitan da li bi pozdravio sličan telefonski poziv od strane Tadića Cerić je kazao: “Ja čekam na taj poziv i bio bih najsretnija osoba na svijetu kada bih primio takav jedan poziv od predsjednika Srbije i kako bismo otvorili ovaj proces bosansko-srpskog dijaloga koji bi vodio ka pomirenju.”

Međutim, kazao je da Beograd mora ispuniti dva uslova: jasnu i nedvosmislenu osudu genocida, izvinjenje bosanskim muslimanima “bez ikakvog ali”; te jedno javno obećanje svijetu “da oni neće ponoviti genocid protiv bilo koga na Balkanu.”

Srbija tvrdi da ona nije direktno odgovorna za zločine počinjene od strane bosanskih Srba u bosanskom ratu od 1992. do 1995., te da ostali narodi moraju priznati ratne zločine počinjene protiv Srba.

Vrhovni muftija, koji je visoko cijenjen zbog promoviranja umjerenog islama u Evropi i zbog svoje predanosti međuvjerskom dijalogu sa kršćanima i židovima, kazao je kako je posjetio Tadića u Beogradu kako bi razgovarali o pokretanju građanskog dijaloga o pomirenju.

Međutim, dodao je, Beograd je tek počeo praviti korake jer je ostao politički izoliran nakon što je Hrvatska pristala učiniti 11. juli, datum Srebreničkog masakra, Danom sjećanja, i slijediti primjer bivših jugoslovenskih republika Crne Gore i Makedonije koje su tom datumu odale poštovanje.

Da nije bilo rezolucije Evropskog parlamenta koja je velikom većinom glasova osudila masakr kao čin genocida i imenovala vođe bosanskih Srba kao odgovorne, Beograd to ne bi stavio na dnevni red, smatra on.

“Srbija je bila primorana da to učini,” kazao je Cerić.

(Napisao: Paul Taylor; Urednik: Charles Dick)

www.rijaset.ba

Podijeli