Reis Cerić traži od Tihića da povuče izjavu o događajima u Dobrovoljačkoj ulici

reis
Povodom  ponovljene izjave  Sulejmana Tihića na BHTV u emisiji „Tema dana” od 26.05. 2010. godine da se u Dobrovoljačkoj dogodio „zločin”, dok još traje proces oko slučaja Ejup Ganić u Londonu, a na zahtjev velikog broja bosanskih patriota (džematlija) koji su 3. maja uradili ono što su morali uraditi – branili pravo na svoj i život i čast svoje domovine, Kabinet reisu-l-uleme se oglasio saopćenjem u kojem se kaže:

– Poštujući neovisnost  međunarodnih i domaćih sudova, Kabinet reisu-l-uleme traži od svih političara da se sustegnu od kvalifikacija o ratnim događanjima, posebno onih za koje nisu pozvani da svjedoče, jer nisu bili očevidci. Javna izjava da se u Dobrovoljačkoj u Sarajevu dogodio „zločin”, uz mnogobrojne žive svjedoke – branitelje grada i države te uz znanje da su meritorne međunarodne pravosudne institucije odbacile kvalifikaciju „zločin” za Dobrovoljačku – nije potrebna i nije u duhu načela o vladavini prava.

Stoga, Kabinet reisu-l-uleme očekuje od Sulejmana Tihića da povuče svoju  izjavu o „zločinu” u Dobrovoljačkoj te da se ubuduće sustegne od takvih komentara, ocjena i kvalifikacija. Niko nema pravo ubijati budućnost naše i djece naših komšija i niko nema pravo nametati krivnju nikome za ono za što nije i ne može biti kriv, a to je pravo da brani svoj život, svoju vjeru, svoju slobodu, svoj imetak i svoju čast – zaključuje se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme.

(Mina)

Podijeli