Tragom 10. tradicionalne vjersko-kulturnoe manifestacije Musalla 2010.

dscf0348

Musalla kao mjesto zajedničke sedžde

Turski orkestar Mehter, koji baštini vojnu muziku iz Osmanskog perioda, oduševio je Sanjane i okupljeni narod na Musalli. Za tri dana trajanja Musalle Mehter je imao četiri nastupa od kojih je defile kroz grad bio najzapaženiji.

Od 30. juna do drugog jula 2010. na lokalitetu Sanskog Mosta i Donjeg Kamengrada održana je tradicionalna vjersko-kultorno-sportska manifestacija Musala 2010. Otvaranje manifestacije desilo se u u večernjim satima 30. juna. Na lokalitetu Mali park u Sanskom Mostu nastupili su horovi ilahija i kasida: Gazije iz Bužima, Ridvan iz Prijedora, horovi medžlisa Sanski Most, Žepča i Kiseljaka, te solista Emir Kasapoglu. Narednoga dana, prvoga jula 2010., hronološkim redom gledano, u Osnovnoj školi Skender Kulenović upriličen je doček gostiju. Potom je sa gostima upriličen obilazak znamenitosti Kamengrada, posjeta vodopadu Blihe, te Hrustovačkoj i Dabarskoj pećini. Na stadionu NK Rudar održan je malofudbalski turnir, dok je u Gradskoj vijećnici upriličena promocija knjige Reisofobija mr. Fatmira Alispahića. Otvorena je i izložba Berati kapetanija i krajiška pisma. U Sanskom Mostu je u večernjim satima nastupio turski vojni orkestar mehteran, dok je u džamiji Sultan Mehmed Fatih 1463. održana večer Kur'ana na kojoj su nastupili: hfz. Emrah Litrić (13 godina) iz Bihaća, najmlađi hafiz u Krajini, . hfz. Sabahudin Hašić iz Kozarca (18), hfz. Emin Tucović iz Mostara, hfz Osman Soymaz iz Istanbula, hafiz Abdurrahman Bozan iz Istanbula (više puta osvajao prva mjesta na svjetskim takmičenjima učača Kur'ana) i Ćamil ef. Hajdarević. Prigodno predavanje održao je prof. dr. hafiz Munir ef. Mujić. Uslijedila je Noć zikra.

Defileom mehterana, konjanika i bajraktara kroz Sanski Most započela su sešavanja za drugi juli 2010.

Hutba muftije mr. Nusreta ef. Abdibegovićaimg_3396

Hutbu na Musalli, centralni dio manifestacije, održao je travnički muftija Nusret ef. Abdibegović. Okupljenom narodu muftija Abdibegović je poručio i ovo: “Ako je Ajvatovica mjesto zajedničke dove, onda je Musalla mjesto zajedničke sedže. Dolaziti ovdje, na Musallu, znači zagrabiti duhovnost koja je, očito, ruinirana i prazna u čovjeku. Zato mi želimo podržati ovakve skupove Želimo kazati da dolazak na ovo mjesto ima rahmet, milost, i ne treba ga izbjegavati… Boraveći danas ovdje, na ovom mjestu, na časnoj Musalli, mi postavljamo pitanje da li je povjest u Sanskom Mostu i na Musalli ili su Sanski Most i Musalla u povijesti. Ništa od toga ne bi bilo spomenuto da nije čovjeka koji živi na ovim prostorima, koji je prigrlio vjeru i kelimei-šehadet i na taj način svjedoči da Bog odabire vrijeme i daje mu svetost. Bog stvara čovjeka i čini ga svojim namjesnikom na zemlji…”

Prije džume namaza o sultan Mehmed Fatihu, značaju Musalle i njenim refleksijama, govorili su Mirza ef. Žerić, Nevzet Ješilar, direktor turske organizacije za međunarodni razvoj i suradnju TIKA, Hasan ef. Makić, muftija bihaćki, Husein ef. Kovačević, predsjednik Organizacionog odbora, Mirsad ef. Spahić, predsjednik Medžlisa i direktor Manifestacije, dr. Sanjin Halimović, načelnik općine Sanski Most i Šemsudin Dedić, premijer Unsko-sanskog kantona. Dodijeljene su šehadetname Muharemu Alagiću za najljepšu kočiju, Aliji Bojiću kao najopremljenijem konjaniku, a za najljepši barjak proglašen je bajrak Ajvaz Dede iz Prusca.

Pred spomenikom u Kamengradu govorio je Mirza ef. Žerić, član Organizacionog odbora, koji je, između ostalog rekao: …”Sultan Mehmed Fatih nije bio osvajač koji je žario i palio i koji je ljude mačem i silom tjerao da prime Islam. Svjedoči to podatak da je sultanu Mehmedu Fatihu kada je stigao u Jajce 1463. godine u Carevu polju pokraj Jajca lojalnost izrazilo i Islam primilo 36.000 bogumilskih porodica. U kamengradskoj tvrđavi nije bila bosanska vojska već ugarska, mađarska okupatorska vojska koju je sultan Mehmed Fatih porazio i bosanskome čovjeku donio slobodu, boljitak, mir i pravdu…”

Musalla poprima novo ruho

Čine se značajni napori da se završi revitalizacija Fatihove Musalle i harema. Gotovo je završena ograda, a predstoje radovi na minberu i mihrabu. Otuda se i ovogodišnja Musalla desila u novome ruhu. Povećava se i broj posjetilaca.

Husein ef Kovačević je na kraju ovih dešavanja kazao: “Ovo je mjesto našeg susreta sa ilsamom. Ovdje smo mi Krajišnici izgovorili šehadet pred sultan Fatihom. Zato vas pozivam da to učinimo još jednom i na taj način potvrdimo svoju pripadnost našoj vjeri. I da osvježimo sjećanje na ovog divnog vladara i divnu vojsku koju Poslanik najavi u Hadisu.”

O ovogodišnjoj Muvedet ef. Vuković je kazao: “Organizacioni se odbor podrudio da Musalla bude vrlo sadržajna, da dobije veliku pozornost naših građana. Želja nam je da Musallu građani općine Sanski Most osjećaju kao što Pruščani osjećaju Ajvatovicu.”

Mirsad ef. Spahić je kazao: “Priča o Musalli je priča o nama. Musalla je naš identitet. Ovdje je 1463. slavni sultan Fatih sa askerima klanjao džumu namaz i nama u amanet predao islam, islamsku kulturu i civilizaciju. Isto tako i tekovine same Ahdname, prve povelje o ljudskim pravima na tlu Evrope. Nama ne smetaju drugi ni drugačiji, a isto to tražimo i od drugih kad smo u pitanju. Političari Evrope, pa i naši trebalo bi da prouče Fatihovu Ahdnamu kao bitan dokument o ljudskim pravima, suživotu i toleranciji.”

Uz gore pobrojane goste Musalli su prisustvovali i: Faruk Gaye, direktor za Balkan Sulejmanija vakufa, prof dr. šejh Akbar Eydi, Mulla Sadra, pokrovitelj Večeri Kur'ana.

Valja kazati, na kraju, da su gostoljubivi Sanjani i ovaj put za okupljeni narod na Musalli ispekli bika na ražnju. Tom je prilikom podijeljeno preko hiljadu obroka. Bika su kao kurban darovali sanski privrednici.

Tekst i snimci:

B. PERVA

Nevres SOFTIĆ

Preporod.com

Podijeli