Utvrđen program Manifestacije “Musalla 2011”

musalla_2010

Organizacioni odbor ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije „Musala 2011“ održao je danas pres konferenciju. Novinari su informisani o ovogodišnjem programu manifestacija koja će, kako je predviđeno, trajati pet dana. Direktor projekta, Mirsad ef. Spahić, rekao je da će u okviru ovogodišnje manifestacije, koja će trajati u periodu od 27. Juna do 1. Jula, biti održan niz prigodnih sadržaja.

 

Podršku organizaciji ovogodišnje manifestacije i ove godine pružiće kulturne institucije Turske i Irana, te je na taj način manifestacija „Musala“ zadobila snažan internacionalni značaj koji će je krasiti i ubuduće.

Na danas održanoj pres konferenciji potvrđen je dolazak velikog broja visokih zvanica iz vjerskog i društvenog života naše zemlje koje će svojim prisustvom uveličati manifestaciju.  Glavni sanski ima Husein efendija Kovačević naglasio je kulturnu i istorijsku važnost Musale za muslimane ovih prostora.

 

„Musala je naš prvi susret sa islamom na ovim prostorima, događaj koji će presudno uticati na oblikovanje našeg kulturnog i nacionalnog identiteta. Zbog toga je važno da prepoznamo značaj ovog istorijskog događaja.“, rekao je efendija Kovačević.   Vd načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakao je kako će lokalne vlasti i ove godine podržati kulturno vjersku manifestaciju „Musala 2011“, On je istakao kako je u pripremi izrada regulacionog plana prostora na kojem se nalazi ovaj kulturno historijski spomenik, stara tvrđava te ostali objekti. Uređenjem ovog prostora u budućnosti, stvoriće se pretpostavke da manifestacija preraste u događaj koji će se moći mjeriti s najvećim kulturno vjerskim manifestacijama koje se održavaju u našoj zemlji, istakao je vd načelnik.U okviru same manifestacije predviđeno je održavanje vjerskih, kulturnih i sportskih sadržaja.

 

Manifestacija će svečano biti otvorena 27. Juna, a u toku nekoliko narednih dana biće upriličeno niz događaja vjerskog, kulturnog i sportskog sadržaja. U petak, 1. Jula, biće održan centralni događaj manifestacije, klanjanje džuma namaza na Musali u Donjem Kamengradu, koju će predvoditi reis ul ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa efendija Cerić ili njegov zamjenik. Inače, Musala u Donjem Kamengradu predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih vjerskih objekata te vrste na prostoru Balkanskog poluostrva, s originalnim mihrabom i mimberom koji potiču iz 15. Vijeka.

 

Musala je riječ turskog porijekla i njome se označava prostor pod vedrim nebom na kojem se obavljaju islamski obredi. Prema istorijskom predanju, na ovom mjestu je Sultan Mehmed Fatih klanjao džumu namaz nakon osvajanja obližnje kamengradske tvrđave, što je označilo dolazak islama na ove prostore.

Zlatan Čekić

Podijeli