VIDEO – Originalno: koncert duhovne muzike u pećini

rafid_i_ved

Nesvakidašnji koncert duhovne muzike u Hrustovačkoj pećini, nadomak Sanskog Mosta, održali su Rafid Subašić i srbijanska etno instrumentalna grupa „Ved“ . Riječ je o muzičkom događaju koji je organiziran u sklopu druge međunarodne sedmice mira koja se održavala u ovome gradu tokom protekle sedmice u organizaciji Centra za izgradnju mira.

 

„Naša nevladina organizacija realizira projekta koji imaju za cilj promociju i afirmaciju mira, tolerancije i multikulturalnosti. U sklopu naše manifestacije organizirali smo niz sadržaja s pomenutom tematikom.“, istakao je Vahidin Omanović, predsjednik Centra za izgradnju mira Sanski Most.  Prema njegovim riječima, u sklopu ovog događaja sudjelovali su volonteri iz više evropskih zemalja, kao i predstavnici svih religijskih zajednica koje žive u Sanskom Mostu. Omanović je istakao kako je kruna cijelog događaja pomenuti koncert koji je privukao veliku pažnju obdašnje javnosti.

„Naša želja je bila i da ukažemo na prirodne bisere i ljepote ovog kraja kakav je Hrustovačka pećina, za koju se malo zna van lokalnih okvira.“, naglasio je Omanović. Inače, Rafid Subašić je poznati bosanskohercegovački muzičar koji je postao poznat po saradnji s Dinom Merlinom na nekoliko njegovih albuma, a u poslednjih nekoliko godina posvetio se duhovnoj muzici. Instrumentalni sastav „Ved“ čine profesori sa bogoslovskog fakulteta iz Beograda koji su široj javnosti postali poznati nakon saradnje sa Željkom Joksimovićem prilikom njegovog nastupa na pjesmi „Evrovizije“ od prije nekoliko godina. „Naša saradnja traje u poslednjih godinu dana i uskoro će biti krunisana zajedničkim albumom duhovne muzike naroda Balkanskog poluostrva.“, rekao je Subašić.

rafid_i_ved_u_pecini


 

Podijeli