Svečana akedemija u povodu dana oslobađanja Sanskog Mosta

dodjela_plakete__2011

Svečanom akademijom, koja je održana u gradskoj sportskoj dvorani u Sanskom Mostu, na dostojanstven način je obilježen Dan općine, 10. Oktobar. Ovaj događaj je održan pred velikim brojem predstavnika društveno političkog života svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini i građana općine Sanski Most.  Istaknuto je kako Sanski Most obilježava dan kada je dočekao slobodu, te da je to poslednji bosanskohercegovački grad oslobođen u odbrambeno oslobodilačkom ratu.  Slobodu, tog 10. Oktobra 1995. Godine u ovom gradu dočekalo je nešto više od pet stotina građana nesrpske nacionalnosti. Ogromna većina Bošnjaka i Hrvata protjerana je sa ovih prostora u periodu 1992. – 1995. Godina. U oslobađanju grada sudjelovali su najbolji sinovi ove zemlje i time su stvoreni uslovi da se Sanjani vrate u svoj grad, da u njemu žive i da ga izgrađuju.

Sanski Most je danas otvoren grad u kojem žive pripadnici sva tri bosanskohercegovačka konstitutivna naroda, grad koji promoviše suživot i toleranciju. Na istorijske dane podsjetio je predsjednik organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije obilježavanja Dana općine, bivši oficir Armije RBiH i penzionisani brigadir, Senad Kljajić.Velikom broju prisutnih građana u gradskoj sportskoj dvorani obratio se, u ime Udruženja 17. Viteške krajiške brigade, čiji je nekadašnji komandant bio, general Sakib Forić. On je istakao kako je Sanski Most oslobođen u briljantnoj vojničkoj akciji združenih jedinica Armije RBiH.Aktuelni poslanik u federalnom parlamentu i nekadašnji komandant sansko ključke čete koja je ratovala u sastavu Petog korpusa Armije RBiH, Amir Avdić, istakao je kako je ponosan time kako se vodi računa o boračkim populacijama u mirnodopskom periodu u Sanskom Mostu te da ovaj grad u tom pogledu može biti primjer drugim sredinama.Prisutne je pozdravio i ratni načelnik štaba Petog korpusa Armije RBiH, Mirsad Selmanović, predsjedavajući Skupštine USK, Husein Rošić, čestitao je svim Sanjanima Dan općine.


On je rekao kako su borci Armije RBiH utrli put Bosni i Hercegovini da postane stabilna zajednica na putu ka evropskim integracijama.Premijer Vlade USK, dr. Hamdija Lipovača, pozvao je prisutne da podrže porodice generala Mehmeda Alagića i Atifa Dudakovića istakavši kako su ova dvojica velikana personifikacija borbe za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.Aktuelni ministar u Vladi FBiH i doskorašnji načelnik općine Sanski Most, dr. Sanjin Halimović, rekao je da mu je posebna čast što je jedan od učesnika u formiranju fonda za zaštitu od tužbi protiv pripadnika Armije RBiH koje fabrikuju neprijatelji ove zemlje. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, zahvalio je svima koji su dolaskom uveličali svečanu akademiju rekavši kako su na  taj način dali najbolju podršku svima koji su doprinijeli da ovaj grad danas bude slobodan i otvoren.

 

Plaketa Sanskog Mosta Medžlisu islamske zajednice

Na ovoj manifestaciji dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama o čemu je odluku donijelo općinsko vijeće Sanski Most. Općinsko priznanje Zahvalnica Sanskog Mosta uručena je udruženju „Centar Fenix“ Sanski Most, za humanu djelatnost ove ustanove na području općine. Plaketa Sanskog Mosta  dodijeljena je Islamskoj zajednici Sanski Most, za poseban doprinos u poslijeratnoj izgradnji porušenih vjerskih objekata i organizaciji vjerskog života na području općine. Isto općinsko priznanje zbog posebnog doprinosa u oslobađanju Sanskog Mosta i odbrani države BiH, kao i u razvoju općine u postratnom periodu, dodijeljeno je i Općinskoj organizaciji RVI Sanski Most.


Najveće općinsko priznanje, „Grb Sanskog Mosta“, uručeno je posthumno generalu i prvom poslijeratnom načelniku općine Sanski Most, Mehmedu Alagiću. Priznanje je primila generalova supruga Ziska Alagić. Također, „Grb Sanskog Mosta“ uručeno je i generalu Atifu Dudakoviću, a u njegovo ime priznanje je primio generalov prijatelj Himzo Ezić. Također, ovom prilikom su uručene i priznanja učenicima osnovnih škola za najbolje literarne radove na konkursu povodom Dana općine. Nakon oficijelnog dijela programa upriličen je kulturno umjetnički program uz nastup nekoliko folklornih ansambala, a nakon toga i veliko druženje na parkingu ispred zgrade općine.

Izvor: sanskimost.gov.ba

Podijeli