POMOĆ NARODU TURSKE

zemljotres_turska

Povodom razornog zemljotresa koji je pogodio istok Turske, po nalogu reisu-l-uleme, dr. Mustafe ef. Cerića, Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poziva sve hatibe u domovini i dijaspori da u petak, 1. i 8. zu-l-hidždžeta 1432. h. g. / 28. oktobra i 4. novembra 2011. godine putem sergija organizuju prikupljanje novčane pomoći bratskom narodu u području koje je zahvaćeno zemljotresom u ovoj zemlji.

 

Poštovana braćo,

Vijesti koje ovih dana stižu sa istoka Turske potvrđuju da je razorni zemljotres u gradu Van i njegovoj okolini odnio veliki broj ljudskih života i prouzročio ogromne materijalne gubitke. Ove potresne vijesti duboko nas žaloste, ali smo, kao vjernici, svjesni da raznovrsne teškoće, gubici i stradanja dolaze kao opomene i iskušenje ljudima. Svjesni smo, takođe, da nas teškoće, gubici i stradanja koja se dešavaju na bilo kojem dijelu Zemlje, a posebno u dijelu gdje žive muslimani, obavezuju na solidarnost i pružanje pomoći onima koji su pogođeni. Mi, muslimani Bošnjaci u domovini i dijaspori i u ovim teškim trenucima za turski narod, svjesni uloge i značaja bratske Turske i njenog naroda, kako kroz cijelu povijest islama na ovim prostorima tako i u uspravljanju naše domovine nakon posljednje agresije, suosjećamo sa narodom Turske i dijelimo bol sa onima koji su izgubili svoje najmilije.

Turski narod zavređuje našu neizmjernu ljubav i poštovanje a, kada biva pogođen bilo kakvim nepogodama, zavređuje našu, iako skromnu, svesrdnu moralnu i materijalnu pomoć i podršku. Povijest ovih prostora zabilježila je da smo upravo zahvaljujući drevnim turskim entuzijazmom obasjani svjetlom islama, islamskom kulturom i civilizacijom. Veleljepne potkupolne džamije, medrese, vakufi i brojni šeheri nikli su na ovim prostorima zaslugom nosilaca i prenosilaca svjetla islama upravo iz podneblja današnje Turske.  Tragovi tih duhovnih i kulturno-civilizacijskih vrijednosti ne samo da su sačuvani nego se, zahvaljujući bratskoj brizi i pomoći turskog naroda i vlade, i u ovom vremenu revitaliziraju, unapređuju i jačaju.

Svjedoci smo da nas turski narod i njegova vlada nijednog trenutka ne zaboravljaju, ne ostavljaju i ne zapostavljaju. Brinu i pomažu da naša domovina i njeni narodi snažno zakorače u novo razdoblje – razdoblje mira, suživota, slobode i prosperiteta. Brinu se i zauzimaju za jedinstvo muslimanskog naroda u ovom regiona ali i u cijelom svijetu. Oni su primjer čestitog, radinog i odgovornog naroda. Oni su ti koji uvijek, a posebno u trenutku bola i patnje jedne cijele svoje regije, zavređuju našu nepodijeljenu bratsku podršku i pomoć u skladu s riječima Allahovog Poslanika, a.s.:zemljotres_tuska2

عن عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عُمَرَ – رضى الله عنهما عَنِ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ « وَمَنْ كَانَ فِى حَاجَةِ أَخِيهِ كَانَ اللَّهُ فِى حَاجَتِهِ ، وَمَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسْلِمٍ كُرْبَةً فَرَّجَ اللَّهُ عَنْهُ كُرْبَةً مِنْ كُرُبَاتِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ » .  

„…Ko se nađe uz svoga brata koji je u nekoj potrebi, Allah će se naći pri njegovoj potrebi; ko otkloni od muslimana kakvu muku, Allah će otkloniti jednu od muka Sudnjeg dana…“ (Buhari, br. 2442)

Molimo Uzvišenog Allaha da stradalim u zemljotresu podari Svoj oprost i milost, da njihovim porodicama i svim ljudima pogođenim zemljotresom podari sabur i nadu, a turskom narodu slogu i solidarnost u prevazilaženju iskušenja, da mu ujedini srca i učvrsti korake na putu međusobne solidarnosti, pomoći i napretka.

Vjerskoprosvjetna služba

Ibrahim Begović

Podijeli