VIDEO: Imaš li hrabrosti čuti ISTINU???

za_palsetinu

U petak, 30.12.2011., u večernjim satima, tačnije u 18:40h, u sali gradske vijećnice u Sanskom Mostu održana je javna tribina pod nazivom „Iz srca Bosne za Palestinu“, a gost-predavač je bila predsjednica udruženja „Solidarnost“ iz Bihaća Zemira Gorinjac.

Nakon uvodnog obraćanja Mirsada ef. Spahića, predsjednika asocijacije „AKOS“, Zemira Gorinjac je započela veoma interesantno, a ujedno i emocionalno, izlaganje o trenutnom stanju i svakodnevnici koju Palestinci proživljavaju u područjima koja su danas „rezervisana“ za Palestince.
Naročitu pažnju je posvetila svakodnevnim patnjama i uznemiravanjima koje proživljavaju Palestinci na Zapadnoj obali, od nekoliko stotina kontrolnih punktova kroz koje svakodnevno moraju prolaziti do uništavanja njihovih domova, usijeva i svih ostalih dobara.
Posebno je istaknuto zločinačko djelovanja tzv. doseljenika, odnosno izraelskih ekstremista, koji se pod zaštitom izraelskih sigurnosnih snaga iživljavaju nad nemoćnim Palestincima. Kao protuteža tim esktremistima, istaknuta je i humana uloga međunarodnih aktivista iz cijeloga svijeta koji nenasilno pokušavaju zaštititi palestinski narod od izraelske agresije i aparthejda.


Gospođa Gorinjac se na kraju dotakela i trenutnog stanja u Pojasu Gaze, sa akcentom na tešku blokadu istoga od strane Izraela (i Egipta), što je uzrokovalo ogromnu humanitarnu krizu.

Ova tribina je izazvala veliku pažnju građana Sanskog Mosta, što se vidjelo i po broju pristunih u sali gradske vijećnice.


Tribina je zabilježena foto i video zapisom, a zabilježena je i od strane lokalne Nezavisne televizije 101 iz Sanskog Mosta.
Organizatori tribine su bili Omladinski kulturni centar „Atis“, Medžlis IZ S. Most, Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport „AKOS“, O.O. RVI S. Most, Udruženje demobilisanih boraca S. Most, te Udruženje logoraša S. Most.
(nasevijesti.com)

 


Podijeli