Tradicionalna islamska odjeća sve traženija u Turskoj

islamska_djevojka

Zaštitni znak muslimanki, marama, definitivno je opet “in”, zahvaljujući između ostalog i prvom turskom modnom magazinu za konzervativne muslimanke.

 

Časopis Ala (Ljepota) na sjajan način predstavlja tursku ljepotu u tradicionalnoj islamskoj odjeći. Pokrenut je prošle godine, a već je rame uz rame s turskim verzijama Cosmopolitana, Voguea i Ellea.

Modni dizajneri, domaći i međunarodni, nedavno su počeli reagirati na rastuću potražnju za maramama i općenito odjećom koja priliči islamskoj tradiciji, prenosi Russia Today.

Agencija AFP navodi kako je i sama urednica časopisa Ala, Hulya Aslan, bila među onim ženama koje su patile zbog nošenja marame, jer se ona često posmatrala kao politički simbol. To je bio i razlog zbog kojeg je morala odustati od univerzitetskog obrazovanja jer su marame bile zabranjene u većini fakulteta, a nerijetko ih nisu mogle nositi ni državne službenice.

“Sada je situacija dosta bolja, djevojke mogu nositi marame na fakultetima i ima više mogućnosti za posao. U posljednjih pet-šest godina je puno bolje nego što je to bilo ranije”, rekla je Aslan za AFP.

 

(Klix.ba)

Podijeli