Otvorena manifestacija “Musalla 2012”

fotografija_4

 

Ovogodišnja kulturno vjerska manifestacija „Musalla 2012.“ svečano je danas otvorena na lokalitetu istoimenog kulturno istorijskog spomenika u Donjem Kamengradu, nadomak Sanskog Mosta.

Manifestacija će trajati u periodu od 2. do 7. jula i obilovaće nizom prigodnih sadržaja kulturnog, vjerskog i sportskog karaktera. Riječ je o najznačajnijoj vjerskoj manifestaciji koja se održava na prostoru Unsko sanskog kantona i njome se obilježava naš prvi susret s islamom, čiji je dolazak označio novu istorijsku epohu i uspostavu novog civilizacijsko kulturološkog sistema vrijednosti.  Prema riječima organizatora, Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, pripreme za ovogodišnju manifestaciju bile su temeljite i sveobuhvatne istakao je imam džemata Nevres ef. Softić

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Husein efendija Kovačević, istakao je kako ova manifestacija ima veliki značaj za muslimane u cijeloj Bosni i Hercegovini:

Ovogodišnju manifestaciju otvorenom proglasio je načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić. U sklopu današnjeg programa manifestacije večeras će s početkom u 18 sati u gradskoj galeriji biti otvorena izložba pod nazivom „Kulturna baština Sanskog Mosta“. Nakon toga u prostoru nove gradske vijećnice održaće se promocija knjige „Stari grad Kamengrad“ čiji je autor istoričar Fikret Midžić, direktor Arhiva Unsko sanskog kantona. S početkom u 21 sat na platou ispred osnovne škole „Skender Kulenović“ u Donjem Kamengradu biće održano veče sevdaha sa Tufom Veletanlićem i drugim izvođačima. Program za sutra predviđa izložbu eksponata iz odbrambeno oslobodilačkog rata i agresije na BiH u prostoru zgrade nekadašnjeg Doma mladih, kao i izložbu karti koncentracionih logora i porušenih vjerskih objekata u BiH čiji je autor Bekir Bešić. Poslije toga u 17.30 sati na prostoru malog gradskog parka na Zdeni prisutni će imati priliku da pogledaju biciklističke vještine mladih, kao i karate turnir. I u narednim danima slijediće niz prigodnih sadržaja ovogodišnje manifestacije. Centralni događaj biće klanjanje džuma namaza na lokalitetu musale u Donjem Kamengradu, koju će predvoditi reis ul ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa efendija Cerić u petak 6. Jula.

Podijeli