Omladinski iftar u noći Bedra u Sanskom Mostu

omladinskiiftar2012

Noć Bedra je noć pobjede. Jedna od najvećih bitki, po mnogima i najznačajnija u povijesti Islama se odigrala druge godine po hidžri kada je „…manja skupina pobijedila brojniju…“. Stoljećima poslije ova bitka je inspiracija muslimanima diljem svijeta kao način borbe kroz život uz snažnu podršku Svevišnjeg Gospodara iskrenim i odanim robovima Njegovim.

 

Borba nikada ne prestaje … podsjetio je svoje drugove kroz poznati hadis Muhammed a.s. želeći time kazati da je mnogo veća bitka ona koju čovjek svakodnevno vodi kroz dunjalučki život.

Jedan od načina da se prisjeti Bedra jeste i okupljanje mladih u okrilju Allahove vjere u svetim danima mjeseca Ramazana, kada Medžlis IZ u Sanskom Mostu tradicionalno u noći Bedra okuplja mlade iz svih džemata ovog Medžlisa na zajedničkom iftaru. Tako je i ove godine stotinjak omladinaca i omladinki se okupilo u haremu Hamzibegove džamije uz zajednički iftar sa ciljem prisjećanja na ovaj povijesni događaj te sa željom da se međusobno bolje upoznaju i druže u danima mjeseca Ramazana. Predivna atmosfera ispunjena mladalačkom odanošću svojoj plamenitoj vjeri nastavljena je bogatim programom u Hamzibegovoj džamiji gdje su učešće u programu, prigodnim vazu nasihatom uzeli profesori Medrese Džemaludin Čaušević iz Cazina.

Na licima prisutnih se moglo primjetiti posebno lijepo raspoloženje te se nadamo i dovu Allahu upućujemo da u buduće ovakva druženja budu praksa u svim krajevima naše lijepe domovine uz što masovnija okupljanja mladih oko plemenitih ideja koje sa sobom nosi jedina kod Allaha priznata vjera Islam.

omladinskiiftar2012_1

omladinskiiftar2012_2

Podijeli