FOTO: Roman za čistu desetku – Promocija u Sanskom Mostu

IMG_5793

U prostoru stare gradske vijećnice u Sanskom Mostu u petak, 19.10.2012. godine je održana promocija novog, jedanaestog po redu romana, poznatog bosanskohercegovačkog književnika, Isnama Taljića. Naziv romana je „Ispod crvene jabuke, roman o slultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni.

Realiziran s iskustvom jedanaestog objavljenog romana koji potpisuje Isnam Taljić, ovaj roman je strukturalno organiziran uporedo tradicionalno i moderno. Promocija romana, čiji je organizator bio Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, privukla je sinoć veliki broj posjetilaca.

 

Pored autora, o romanu su govorili glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, te profesori bosanskog jezika i književnosti, Esad Arnautalić i Mehmed Halilović. Pomenuti Taljićev roman je literarno djelo sa izraženom istorijskom potkom te na taj način pruža uvid u burno istorijsko razdoblje života sultana Mehmeda El Fatiha. Prema riječima autora, u roman je ugrađeno četvorogodišnje proučavanje istorijskih izvora i životopisa vjerovatno najznačajnijeg osmanskog sultana, a posebno zanimljiv dio romana odnosi se na njegovo osvajanje i boravak u srednjovjekovnoj Bosni. Glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, naglasio je kako ovaj roman ima posebno značenje za naše prostore, obzirom na dugi kontinitet njegovanja sjećanja na lik i djelo sultana Mehmeda El Fatiha.

Govoreći o osmanskom sultanu, Isnam Taljić je istakao kako je njegov doprinos očuvanju Bošnjaka na ovim prostorima izuzetno velik, te da o Mehmedu El Fatihu postoji mnogo predrasuda koje su isključivo proizvod srednjovjekovne kršćanske interpretacije istorijskih dešavanja. Ovo je prvi roman, i ne samo na ovim prostorima, kojim je obuhvaćen cjelolokupan život sultana Fatiha, sa čime je – za bošnjačkog književnika podrazumijevajuće – u romanu prožeta povezanost sultana Fatiha s Bosnom i Bošnjacima, čemu je prethodilo izuzetno smutno vrijeme, a o tome su stoljećima podmuklo predočavane laži o tom narodu i ovoj zemlji, tako da roman razotkriva i istinu koja nije samo literarna, istaknuto je na ovoj promociji.

{gallery}vijesti/2012/promocija_romana{/gallery}

Podijeli