U RS je važno popisati i bošnjačku imovinu!

popis2013

Kampanja koja se vodi za što bolje razumijevanje značaja popisa, posebno kada su u pitanju odrednice vezane uz nacionalnost, vjeroispovijest i jezik, jeste važna, ali ne treba zanemarivati značaj popisa imovine građana. Upozorio je to za “Avaz” Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

– Bojim se da će većina bošnjačke imovine u RS ostati nepopisana, pa će se tako i voditi u statističkom smislu, jer u vrijeme popisa njen vlasnik nije bio dostupan. Hiljade je praznih bošnjačkih kuća u RS i ko zna koliko hektara zemlje čiji vlasnici žive u inostranstvu ili su negdje na prostoru FBiH. Naravno, njima niko ne može oduzeti tu imovinu, ali statistika može pokazati drukčiju sliku o stanju u ovom entitetu od one stvarne. Ko će sutra demantirati statistiku koja kaže da Bošnjaci imaju neki zanemarivi postotak imovine u RS, a stvarna slika potpuno je drukčija – upozorava Salkić.

Ističe da se trenutno u manjem entitetu vodi intenzivna kampanja kojom se građani koji su svojevremeno otišli iz BiH i danas žive na prostoru Srbije, pozivaju da prisustvuju popisu. Iako je matični broj glavna klauzula za identifikaciju popisane osobe, čime se sprečava  svaki pokušaj da ista osoba  bude popisana dva puta, sumnje da su manipulacije te vrste moguće, opravdane su.

– Popisivač nema pravo tražiti identifikacione dokumente od osobe koju popisuje. On ne može znati da li neka osoba, s istim prezimenom, stvarno živi u kući u Bratuncu, gdje je u trenutku popisa zatečena, ili živi u Ljuboviji ili Loznici, u koju se odselila još prije rata, tamo radi, ima kuću, posebno što je većini takvih matični broj svojevremeno određen u BiH – navodi Salkić.

Borba za dominaciju

– Borba za statističku dominaciju Srba nad Bošnjacima i Hrvatima u RS je počela i ovo ne govorim bez razloga. Svakodnevno se putem medija upućuju pozivi Srbima iz Srbije koji su nekada živjeli na prostoru RS da dođu i popišu se u RS. Imam informacije da se čak organizira prijevoz onima koji su spremni doći kod svojih rođaka i prijatelja kako bi bili prisutni na popisu – navodi Salkić.

Avaz.ba

Podijeli