Dodjeljena priznanja najboljim muallimima Muftijstva bihaćkog

najbolji-muallimi-muftijstva-bihackog

Na području Muftijstva bihaćkog, s ciljem unapređenja mektebske nastave, dugi niz godina se realizuju aktivnosti koje doprinose afirmaciji ovog vida djelovanja Islamske zajednice. Među aktivnostima koje su vezane za oblast mekteba jeste i odabir najboljeg muallima za jednu mektebsku godinu. U dosadašnjem radu Muftijstva prvih godina se vršio odabir jednog najboljeg muallima za cijelo područje Muftiluka. Poslije se pristupilo odabiru trojice najboljih muallima koji su bili rangirani na prvo, drugo i treće mjesto. Odlukom Savjeta muftijstva od ove godine se bira najbolji muallim za područje svakog od medžlisa, te se svim odabranim muallimima dodjeljuje priznanje i nagrada od strane muftijstva za doprinos mektebskoj nastavi.

U četvrtak, 14. novembra 2013. godine u prostorijama Muftijstva bihaćkog upriličena je svečana sjednica Savjeta muftijstva na kojoj su dodjeljena priznanja i prigodne hedije ovogodišnjim najboljim muallimima. Sjednici su, pored muftije bihaćkog i nagrađenih muallima, prisustvovali i svi glavni imami. Titulu najboljih muallima ove godine ponijeli su sljedeći imami:

Džaferović Sakib ef., imam džemata Kozaruša, MIZ-e Kozarac,

Rahmanović Ahmet ef., imam džemata Zagrad, MIZ-e Prijedor,

Ašić Zijad ef., imam džemata Šehovci, MIZ-e Sanski Most,

Kovačević Omer ef., imam džemata Donja Koprivna, MIZ-e Cazin,

Bajrić Emsad ef., imam džemata Prokop, MIZ-e Bužim,

Crnkić Enver ef., imam džemata Donji Bišćani, MIZ-e Bosanski Petrovac,

Skalić Adis ef., bio imam džemata Veliki Lug, odnedavno u džematu Bakšaiš, MIZ-e Bihać,

Erdić Esmir ef., imam džemata Todorovska Čelinja , MIZ-e Velika Kladuša.

Nakon kraćeg izlaganja muftija bihaćki, prof. Hasan ef. Makić, se zahvalio muallimima na predanosti svome pozivu i čestitao im ovogodišnji uspjeh koji je rezultat dugogodišnjeg truda i marljivog rada u mektebima.

Na sjednici je istaknuto zadovoljstvo činjenicom da se ove godine navršava 20. godina od uspostave Muftijstva bihaćkog, ali su prisutni izrazili i žaljenje zbog lažnih informacija koje se u zadnje vrijeme vezuju za rad muftijstva i imama na ovom području. Prisutni su zatražili da se u javnosti osude ove dezinformacije i jasno da doznanja da iza anonimnih reakcija i pisama stoje pojedinci, a ne imami i džematlije.

Amir Mahić

Podijeli