Medžlis IZ Sanski Most opremio 12 mekteba sa prenosnim računarima

Medžlis IZ Sanski Most opremio 12 mekteba sa

prenosnim računarima

 

Među brojnim aktivnostima koje Medžlis Islamske zajednice Sanski Most organizira, ubrajaju se i redovni sastanci i seminari za uposlene imame. Seminari se održavaju dva puta mjesečno i na njima se tematizira i problematizira tematika vezana za aktualna dešavanja u Zajednici, stručno usavršavanje imama, aktivnosti i eventualne poteškoće sa kojima se imami u svom radu susreću.

Među prioritetnim temama su svakako one koje se tiču rada sa djecom u okviru mektepske nastave. Želja svakog imama je da mektepsku nastavu djeci učini što zanimljivijom i privlačnijom, a ujedno i kvalitetnijom. Na tom tragu i sa tim ciljem, Medžlis IZ Sanski Most je već uspješno realizirao zamjenu klasičnih tabli magnetnim, a ove godine krenuo u realizaciju projekta opremanja svih mekteba (koji to još nemaju) sa prenosnim računalima (laptopi) i projektorima. S obzirom da je to, u financijskom smislu, značajnija investicija, projekat će se odvijati u nekoliko faza. Ove godine za pomenutu namjenu Medžlis je, iz vjersko-prosvjetnog fonda izdvojio blizu 5.000 KM, te obezbjedio 12 prenosnih računala za isti broj mekteba, te 1.500 KM za opremanje dva mekteba u kojima su prioriteti bili druge prirode.

Glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most, prof. Husein ef. Kovačević, naglasio je važnost permanentnog osavremenjivanja mektepske nastave ”sa zahtjevima vremena”, ali i potrebe odgoja i obrazovanja djece za vrijeme u kojem će oni živjeti, te istakao da će Medžlis IZ uvijek biti tu da imamima na tom putu pomogne. Također je podsjetio da je Medžlis pomenuta sredstva i uspio obezbjediti zahvaljujući predanom angažmanu imama na promociji zajedničkog fonda Islamske zajednice, ”bejtu-l-mal”, te uspješnoj realizaciji akcije prikupljanja zekata i sadekatul-fitra koja je, što se tiče bihaćkog muftijstva, u ovome Medžlisu već dugi niz godina najuspješnija.


 

Podijeli