VEČER TURSKO-BOSANSKIH ILAHIJA I KASIDA

VEČER TURSKO-BOSANSKIH ILAHIJA I KASIDA

Sinoć (28.04.) je u prostorijama gradskog kina održana  večer tursko-bosanskih ilahija i kasida, a u organizaciji Ambasade Republike Turske, Diyaneta R. Turske i Rijaseta Ismamske zajednice u BiH.

 

Na početku programa prisutne su poselamili: mr.Husein ef. Kovačević, glavni imam, Hasan Atli, Savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi R. Turske, te prof. Hasan ef. Makić, muftija bihaćki. Glavni predavač u sklopu sinošnjeg programa bio je prof.dr. Yavuz Unal, zamjenik Reisu-l-uleme R. Turske koji je govorio o Muhammedu, a.s., kao najboljem uzoru u vjeri, povjerenju i sigurnosti.

Ove godine Diyanet R. Turske je odlučio dio svojih vjerskih aktivnosti koje organiziraju u mjesecu aprilu u čast sjećanja na život i djelo posljednjeg Božijeg vjerovjesnika, prenijeti i u nekoliko naših gradova/medžlisa. Naime, Islamska zajednica u R. Turskoj (Diyanet), pored toga što obilježava rođenje Muhammeda,a.s., u mjesecu rebiu-l-evvelu, isto to čini u mjesecu aprilu kada je posljednji Božiji poslanik rođen, po gregorijanskom kalendaru.

Svake godine se fokus stavi na određeni segment iz bogatog opusa Poslanikova, a.s., života. S obzirom da pitanje čovjekove  (ne)sigurnosti u svijetu zauzima sve važnije mjesto zbog globalnih svjetskih dešavanja, ove godine je centralna tema „Muhammed, a.s. i sigurno društvo“.

Učešće u ovom nesvakidašnjem programu uzeo je orkestar iz R. Turske, kao i hor imama MIZ Sanski Most, koji su se predstavili sa nekoliko ilahija i kasida na bosanskom i turskom jeziku.

 

Podijeli