Održana izvještajna Skupština Medžlisa Sanski Most

Nedjelja, 8. redžeb 1442. – 20. februar. 2021. godine

Danas je u prostoru Hamzibegove džamije održana redovna godišnja izvještajna skupština Medžlisa islamske zajednice  Sanski Most.  Prije početka rada Skupštine, zastupnici  džemata su jednoglasno prihvatili prijedlog  Radnog predsjedništva, u sastavu: prof. Asmir Džafić, predsjedavajući i Velid Omanović, zamjenik.

Na skupštini su  usvojeni  godišnji izvještaji o radu Izvršnog odbora medžlisa Islamske zajednice za 2020. godinu sa općim smjernicama za rad u 2021. godini. Također, članovi skupštine su dali saglasnost na Izvještaj o materijalno-finansijskom poslovanju za period januar-decembar 2020. godine, završni račun za 2020. godinu, te plan budžeta  za 2021. godinu.

Svi džematski zastupnici su na kućne adree i na vrijeme dobili materijale sa svim izvještajima o radu Medžlisa, kako bi iste mogli detaljno analizirati, te konstruktivno razgovarati o svim eventualnim pitanjima.  Iako su od ove godine svi izvještaji od strane nadležnih službi Rijaseta IZ unificirani i imaju reduciranu formu, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa, mr. Nurija Jakupović i  glavni imam Mirza ef. Žerić su podnijeli opširnije i detaljne izvještaje, svaki iz svoga djelokruga rada i djelovanja.

Zastupnici su posebno pozdravili i pohvalili ovaj vid transparentnog i odgovornog odnosa prema radu, kao i prema članovima Skupštine.

Skupštini Medžlisa je prisustvovao i općinski načelnik, gospodin Faris Hasanbegović koji je poselamio prisutne i poželio im uspješan rad, te izrazio svoje zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa rukovodstvom Medžlisa islamske zajednice.

U svome izlaganju predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa je predstavio neke od najznačajnijih aktivnosti Medžlisa u 2020. godini, od kojih izdvajamo neke:

  • Ukupan zatečeni dug od prethodnog rukovodstva Medžlisa je i u protekloj godini  dodatno saniran, te je do sada smanjen za oko 100.000 KM, sa planom potpune sanacije preostalih 30.000 KM u idućoj godini;
  • Vođene su aktivnosti na novim uvakufljenjima naših vakifa u više džemata, a pored toga i u posebno otežanim uslovima rada uslijed pandemije virusa Corona, naši džemati su u svrhu održavanja i uređenja džematske infrastrukture investirali preko 500.000 KM, što je za svaku pohvalu;
  • Sudski spor u predmetu „Kovačević Razija protiv Medžlisa IZ Sanski Most“ je na drugostepenom organu uspješno okončan u korist Medžlisa;
  • Održavana je redovna korespondencija i urađene sve potrebne aktivnosti u saradnji sa Vakufskom direkcijom Rijaseta, po pitanju izgradnje Vakufskog tržnog centra;
  • Aktiviran je projekat izgradnje džamije u prigradskom naselju Krkojevci i poduzeto niz aktivnosti po tom pitanju;
  • Napravljen je i značajan iskorak u socijalnim i humanitarnim aktivnostima kroz socijalni fond Medžlisa  „Berićet“, te je ukupan iznos realizovanih akcija  u protekloj godini iznosio oko 100.000 KM.

Na kraju je predsjednik Izvršnog odbora naglasio kako „Sve ovo ukazuje na činjenicu da su naše džematlije kičma naše Zajednice čije povjerenje prepoznajemo, poštujemo i sve činimo da ga na najbolji mogući način opravdamo.“

            Što se tiče izvještaja o vjersko-prosvjetnom radu Medžlisa, gl. imam Mirza ef. Žerić, je podsjetio zastupnike kako su, nažalost, mnoge planirane aktivnosti uslijed pandemije morale biti znatno reducirane ili otkazane, među njima čak i „Musalla 2020“.

Prezentirao je zastupnicima neke od značajnijih aktivnosti iz svog segmenta rada:

  • U nastojanju da se učenicima osigura mogućnost obavljanja džume-namaza, organizovana je bila „đačka džuma“ koja se obavljala do izbijanja pandemije;
  • Organizovan je Kurs islama za odrasle pod nazivom „Siru usvoji – umru osvoji“. Isti je uspješno pohađalo 32 polaznika, a najuspješniji je osvojio nagradu – poklon umru;
  • Organizovano je kur'ansko takmičenje u učenju sure en-Nebe’ napamet za djecu i omladinu na kojem je učestvovalo 27 takmičara;
  • Dodijeljene su medžlisove stipendije učenicima i studentima medresa i islamskih fakulteta;
  • Veoma uspješno su realizovane akcije prikupljanja zekata i sadekatul fitra, kao i kurbana za naše medrese, pri čemu je Medžlis Sanski Most i ove godine, u oba ova segmenta, bio najuspješniji medžlis na području Bihaćkog muftijstva.

Na kraju je Glavni imam izrazio svoju zahvalnost svim džematlijama koji na bilo koji način ukazuju povjerenje Medžlisu islamske zajednice, te kazao kako ne može dovoljno naglasiti važnost našeg ukazivanja istinskog poštovanja i brige prema svim članovima Zajednice.

U tom smislu, posebno je izrazio svoje zadovoljstvo sektorom socijalnih i humanitarnih aktivnosti našeg Medžlisa koje je dugi niz godina uspješno vodio i koordinirao imam džemata Zdena, Senad ef. Omić. Upoznao je zastupnike da će od ove godine te aktivnosti koordinirati Muhamed ef. Hadžić, imam džemata Demiševci, te naglasio da je do ove promjene došlo na samu molbu dosadašnjeg koordinatora ef. Omića. Podsjetio je kako su obojica ovih imama i do sada zajedno hizmetili potrebnima kroz SF „Berićet“, te će i dalje biti aktivni na tom planu.

U završnom dijelu skupštinske sjednice, mr. Nurija Jakupović je u ime Izvršnog odbora Medžlisa uručio zahvalnicu i prigodan poklon Senadu ef. Omiću za dosadašnji trud i nesebično zalaganje u organizaciji, radu i razvoju socijalnog fonda „Berićet“, te uspješnoj organizaciji brojnih humanitarnih akcija.  

Podijeli