MEDŽLIS SANSKI MOST I OVE GODINE NAJUSPJEŠNIJI NA PODRUČJU BIHAĆKOG MUFTIJSTVA

Nastavljajući pozitivnu praksu promocije i podrške akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, Ured za zekat, u saradnji sa Upravom za vjerske poslove i Kancelarijom reisu-l-uleme, organizovao je danas svečani prijem za imame koji su ostvarili najbolje rezultate u aktivnostima prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u 2021. godini.

Ovom prilikom posebno je istaknut doprinos vjernika i džematlija u izvršavanju ove materijalne obaveze, te ukazana potreba provođenja stalnih aktivnosti na podršci akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, kao i brige o očuvanju i opravdanju povjerenja koje vjernici poklanjaju Zajednici.

Prije uručenja priznanja najzaslužnijim, prisutnima se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazović, kazavši kako je zekat temelj Zajednice muslimana.

– Na zekatu zajednica počiva. To vidimo i na primjeru Islamske zajednice. Otkad je naša ulema odlučila da se trebamo vratiti na temelje organiziranog prikupljanja zekata pa do danas, vidimo kako je Zajednica rasla. Svi propisi u islamu imaju svoje vrijeme i svoje mjesto, zekat ima svoje mjesto davanja, ne možete dati zekat mimo njegovog mjesta, a to je Bejtu-l-mal – kazao je reisu-l-ulema, zahvalivši se prisutnima na svemu što čine.

Medžlis Sanski Most je i ove godine proglašen za najuspješniji na području Bihaćkog muftijstva, te je priznanje u ime Medžlisa primio glavni imam Mirza ef. Žerić.

–  Iako Sanski Most po broju džemata i džematlija nije najveći  medžlis na našem Muftijstvu, mogu reći da smo ostvarili izuzetno dobre rezultate. To svjedoči povjerenju naših džematlija u Islamsku zajednicu i opredjeljenju za zajedničko dobro i jačanje naše Zajednice. Ako uzmemo u obzir da je naš Medžlis na nivou Muftijstva u protekloj godini ostvario najbolje ekipne rezultate na polju metebske nastave, realizirao najveći broj kurbana za naše medrese,  mogu slobodno kazati kako je Medžlis Sanski Most sa ovim priznanjem upotpunio svojevrsnu piramidu uspjeha za proteklu godinu – kazao je u svojoj izjavi glavni imam, Mirza ef. Žerić.

Pored Gl. imama, priznanja su danas primila i dva džemata našeg Medžlisa, gradski Hamzibegov džemat za najveći iznos prikupljenog zekata, te džemat Vrše kao jedan od najmanjih džemata Medžlisa, a  po osnovu procenta prikupljenog zekata i vitara u odnosu na broj domaćinstava. Priznanja u ime ovih džemata su primili Husein ef. Kovačević, prvi imam Hamzibegove džamije i Hikmet ef. Kaltak, imam džemata Vrše.

Podijeli