U sklopu “Musalle 2024” promovisana knjiga Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu

U sklopu “Musalle 2024” promovisana knjiga Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu

U okviru manifestacije “Musalla 2024” sinoć je u haremu Hamzibegove džamije, pred velikim brojem prisutnih posjetilaca, promovisana knjiga “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o izdanju koje sadrži ključne zaključke Haškog tribunala iz devet presuda, prema kojima je dokazano i presuđeno da su Srbija i Hrvatska učestvovale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Promotori ovog dokumentarističkog djela od velike važnosti za utvrđivanje istine o stvarnim dešavanjima tokom protekle agresije na BiH, bile su predstavnice Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH, Suan Islamović, profesor na Pravnom fakultetu u Bihaću, te Ajša Hafizović-Hadžimešić, novinarka islamskih informativnih novina “Preporod”.

Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, istakla je kako ova knjiga ima izuzetnu važnost, posebno u svjetlu odrastanja budućih generacija. “Ova knjiga je kroz presude dokazala da je na našu zemlju izvršena agresija od strane Srbije i Hrvatske. Prije svega ovo je namjenjeno mladim generacijama, da znaju pravu istinu i da se ne boje da je kažu”, kazao je Tahirović. Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Murat Tahirović, podsjetio je kako se knjigom željelo ukazati na devet presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koje su nedvosmisleno utvrdile odgovornost odnosno učešće kako Srbije, tako i Hrvatske u agresiji na BiH. Naglasio je kako se pet presuda odnosi na međunarodni oružani sukob u kojem je Hrvatska sudjelovala, a četiri presude su označene kao sudjelovanje Srbije u agresiji na BiH. “Moramo znati šta se dešavalo devedestih godina, ko je u svemu tome sudjelovao i kako je došlo do rata, tačnije agresije. Mi smo kroz knjigu našoj javnosti, kroz sažetke, jer je komplikovano i dugotrajno čitati cijele presude, pokušali prikazati na koji način su Srbija i Hrvatska sudjelovali u ratu i agresiji na BiH. Sud je utvrdio kako su nama susjedne zemlje imale efektivnu kontrolu nad svim dešavanjima u BiH tokom ratnih godina, to je utvrđeno u presudama, a mnogima se danas to ne sviđa”, kazao je Tahirović.

Profesor Suan Islamović je u svome izlaganju istakao kako danas na djelu imamo otvoreno negiranje presuda međunarodnih krivičnih sudova iz kojih se nedvosmisleno može iščitati uloga susjeda kada je riječ o posljednjem ratu u BiH.

Novinarka Hafizović-Hadžimešić se u svome izlaganju fokusirala na pozitivnu i veoma značajnu ulogu haških istražitelja koji su uveliko zaslužni za osuđujuće presude zločincima nad našim narodom koji su, sveukupno, do danas osuđeni na preko 1500 godina zatvora. U tom procesu učestvovalo je 4600 svjedoka što dovoljno govori koliki je posao bio pred istražiteljima u procesu dokazivanja krivice zločinaca.

Na kraju se prisutnima obratila majka Kada Hotić kojoj su u agresiji zločinci ubili 56 članova uže i šire porodice. Ova osamdesetogodišnja heroina je podsjetila prisutne na djelić patnje, boli ali i devera kroz koju su prolazile i prolaze majke u svojoj borbi da se istina o genocidu u Srebrenici, ali i cijeloj BiH zna, ne zaboravi i nikada ne ponovi.

Ova promocija je bila jedan od sadržaja ovogodišnje manifestacije “Musalla” koja se nastavlja planiranim sadržajima. Tako je za večeras planiran veliki koncert ilahija i kasida u Prijedorskoj ulici na kojem će učestvovati horovi “Preporod” iz Ilijaša i lokalni hor “Harmonija”, a poseban gost večeri biće mladi interoretator ilahija i kasida, hafiz Ahmed Alili iz Ljubljane.

Podijeli