Enes ef. Pašalić najuspješniji imam u protekloj godini

Enes ef. Pašalić najuspješniji imam u protekloj godini

 

Praksa je već nekoliko godina da se na centralnoj svečanosti manifestacije „Musalla“ proglasi i uruči priznanje „Najuspješniji imam, hatib i muallim“ u protekloj godini.

Tako je ove godine to prestižno priznanje ponio Enes-ef. Pašalić, imam džemata Vrhpolje.

Enes-ef. Pašalić je već više od dvije decenije imam na području Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most i među svojim džematlijama, ali i šire odavno prepoznat kao izuzetno čestit, vrijedan i požrtvovan imam.

Svako ko dođe u njegov džemat, to će primijetiti i sa time se složiti već sa prvim utiscima koje će imati kada pogleda lijepo uređeni džamijski harem, uvijek čistu u sređenu džamiju, u haremu razne voćke i ukrasne cvjetove. A ako u džamiju dođete još u mubarek Ramazanu, u njoj ćete pronaći najukrasnije od svih cvjetova – dječicu koja, poput pčelica Enes-ef., ‘zuje’ učeći ramazanske mukabele sa svojim imamom. Te vrijedne mektebske pčele-radilice iz vrhpoljskog džemata ramazanom ćete nerijetko u akšamski suton sresti i u gradu kako sa svojim imamom šetaju čekajući da top sa čapljanskih strana i mujezini sa sanskih munara navijeste iftare kojim ih časte brojne džematlije za njihove ramazanske mukabele.

Ovo je tek jedan od inserata iz brojnih da'vetskih aktivnosti neumornog Enes-ef. koji se urezao u lijepom sjećanju autoru ovoh redova, a kao obuhvatnije obrazloženje zašto je ove godine baš Enes efendiji pripalo ovo prestižno priznanje, poslužićemo se citatom glavnog imama Mirze-ef. Žerića koje je i formalno obrazloženje dodijeljenog priznanja:

Imajući u vidu sveukupne aktivnosti u džematu, rad sa djecom i odraslima, rad na džematskoj infrastukturi, uređenost džamije i harema, te respektabilan broj djece koja svake godine učestvuju na takmičenju u učenju Kurana, mektebskom takmičenju, kao i rezultate kod prikupljanja zekata i sadekatul-fitra, kurbana i ostalih aktivnosti koje organizuje naš Medžlis, za najuspješnijeg imama, hatiba i muallima u 2024. godini proglašavam Enes-ef. Pašalića, imama džemata Vrhpolje.

Dok objavljujemo ovaj tekst, u džematu Vrhpolje se upravo održavaju svečane hatme za mektebske polaznike što je još jedan vrijedan mubarek ovog imama i džemata o kojem ćemo zasebno pisati.

Čestitamo Enes-ef. Pašaliću na ovom priznanju uz hajr-dovu da još dugo godina, zarad Allahova zadovoljstva, hizmeti na putu Dobra svome džematu, Medžlisu, kao i Islamskoj zajednici u cjelini.

Podijeli