Ta'zija Bihaćkog muftije povodom preseljenja na Ahiret Fadil-ef. Varešlije

Ta'zija Bihaćkog muftije povodom preseljenja na Ahiret Fadil-ef. Varešlije

Povodom preseljenja na ahiret dugogodišnjeg imama u nekoliko naših džemata Fadil-ef. Varešlije, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je uputio riječi suosjećanja sa porodicom i prijateljima. Ta'ziju muftije Kudića prenosimo u cjelosti.

Ta’zija muftije Kudića povodom preseljenja na ahiret Fadil-ef. Varešlije

Preseljenje na ahiret ljudi koji su svoj život posvetili vrijednostima naše vjere i domovine podsjeti nas na njihov značaj, ali i na činjenicu da naš doprinos u promociji i širenju univerzalnih vrijednosti ostaje urezan u sjećanjima ljudi. Jedno od Božijih obećanja je da će plemeniti meleki osim naših djela, bilježiti i tragove koje boraveći na ovom svijetu iza sebe ostavljamo.

Tragovi ovozemljskog života rahmetli Fadil-ef. Varešlija bili su usmjereni ka vrijednostima naše vjere i domovini. Nakon završene medrese radio je kao imam i vjeroučitelj u nekoliko škola i naših medžlisa, poučavajući svoje učenike Kur'anu, namazu te vrijednostima islamskog morala. Njegov imamsko-muallimski angažman bio je prekinut tokom agresije na našu domovinu, obzirom da se na njenom početku pridružio redovima Armije R Bosne i Hercegovine i tokom cijelog rata bio njen aktivni pripadnik. Među svojim kolegama je bio prepoznatljiv po svojoj vedrini, optimizmu, ali i spremnosti da svakom pomogne i izađe u susret.

Njegovoj supruzi, čestitoj Fikra-hanumi, sinovima i kćerci, te ostaloj porodici, rodbini i džematlijama rahmetli Fadil-efendije iskazujem najdublje suosjećanje, uz dovu Svemilosnom Gospodaru da mu primi sva njegova dobra djela, oprosti grijehe, obaspe Svojom milošću i nagradi ga dzennetskim nagradama.

Dženaza namaz će se obaviti u nedjelju, 4. augusta 2024. godine iza ikindije namaza ispred Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu.

Podijeli